Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så omskriven är Svenska Akademien i världen

Publicerad: 13 april 2018, 14:15
Uppdaterad: 13 april 2018, 14:20

Foto: Wikimedia Commons

Intresset för Svenska Akademien och Sara Danius uppsägning uppmärksammas världen över. Samtidigt sluter allt fler upp under hashtaggen #knytblus.

Ämnen i artikeln:

Alice Bah Kuhnke

HF


Igår torsdag kom nyheten om att Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och ledamoten Katarina Frostenson lämnar akademien.

Det är inte bara svenska medier som har rapporterat om händelserna kring Svenska Akademien. På uppdrag av Dagens Media har omvärldsbevakningsföretaget Meltwater tagit fram statistik på hur omskrivet den Svenska Akademien är världen över.

Mellan den 7 och 13 april har Svenska Akademien omnämnts 2555 gånger i svenska redaktionella medier och 3666 gånger i internationella medier.

Efter beskedet om Sara Danius avgång ökade antalet artiklar internationellt. Rapporteringen i Sverige håller en jämnare kurva. USA, följt av Tyskland är de länder som har skrivit mest om Svenska Akademien.

Genom så kallade "ordmoln" kan man se vilka ord som förekommer mest i samband med Svenska Akademien i redaktionella medier i Sverige och internationellt:

Ord som förekommer i samband med Svenska Akademien i Sverige.

Ord som förekommer i samband med Svenska Akademien internationellt.

När beskedet om Sara Danius avgång kom har flera personer visat sitt stöd till henne genom hashtaggen #knytblus. Alice Bah Kuhnke, Annie Lööf, Mikael Damberg och Helena Bergström är några av alla de som visat sitt stöd på sociala medier.

Den 12 april började ordet knytblus trenda på sociala medier. I skrivande stund visar antalet inlägg med ordet knytblus på 2212 i sociala medier. 

Här är orden som förekommer mest i samband med hashtaggen #knytblus:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev