Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så många svenskar kollar mobilen under natten

Publicerad: 15 december 2016, 06:00
Uppdaterad: 15 december 2016, 07:08

Deloittes rapport Global Mobile Consumer Survey svenska utgåvan kartlägger mobilvanor hos cirka 2000 svenskar. Bild: Pixabay

Här är några av nyckeltrenderna inom svenskarnas mobilanvändning.


Ämnen i artikeln:

AppleSamsung

Svenskarna kollar sina mobiler över 300 miljoner gånger om dagen sammanlagt.

Över en tredjedel, och en stor majoritet i åldrarna 18-24 år, kontrollerar sina mobiler minst någon gång varje natt. Det enligt Deloittes rapport Global Mobile Consumer Survey.

Motsvarande fenomen syns även i andra länder. Andelen britter som kollar mobilen nattetid (34 procent) är något lägre än i Sverige (43 procent) och i Norge är siffran samma som här.

– För första gången har vi tagit fram siffror på svenskars mobilvanor nattetid och kan helt klart konstatera att våra smartphones är med oss dygnet runt. Som med all teknologi måste vi lära oss att styra våra liv med hjälp av smartphones, inte låta dem styra oss, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte, i ett pressmeddelande.

Deloittes rapport Global Mobile Consumer Surveys svenska utgåva kartlägger mobilvanor hos cirka 2000 svenskar.

Nyckeltrender som framkommer i rapporten:

– 88 procent av alla svenskar har tillgång till en smartphone, att jämföra med 79 procent år 2014.

– Apple och Samsung dominerar Sveriges mobilmarknad.

– 43 procent, och 73 procent i åldern 18-24 år, kollar mobilen mitt i natten.

– Användandet av Instant Message-appar har nästan fördubblats senaste två åren. Användandet av smartphone för telefonsamtal har sjunkit från 81 procent till 72 procent.

– Intresset för internetuppkopplade produkter med tillhörande tjänster (Internet of Things) har inte ökat så snabbt som marknaden hoppats på, men förväntas växa starkt inom en snar framtid.

– Mobilbetalning är allt vanligare bland svenska konsumenter där majoriteten använt sin smartphone för att föra över pengar inom de senaste tre månaderna.

– En femtedel av alla smartphone-användare utnyttjar fingertrycksavläsning idag och majoriteten är villig att dela med sig av användardata till tredje part.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AppleSamsung

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev