Så många svenska Facebook-användare är drabbade av läckan

2018-04-05 14:23  
Bild: Flickr

Över 55 000 svenskar kan ha drabbats av Cambridge Analytica-skandalen.

Det är i ett mejl till TT som Peter Münster, kommunikationschef för Facebook i Norden, berättar att Facebook uppskattar att totalt 55 337 svenska användarkonton "potentiellt" kan ha drabbats i den växande Cambridge Analytica-skandalen. Det skriver bland annat DI Digital.

Endast 12 svenska användarkonton ska ha laddat ner den app som Cambridge Analytica använt för att komma åt informationen. Men eftersom appen också kommit åt data från vänner till de användare som laddat ner den är det många fler som utan kännedom delat med sig av sina uppgifter.

Igår onsdag avslöjade Facebook att Cambridge Analytica har fått tillgång till hela hela 87 miljoner människors Facebookdata – det vill säga 37 miljoner fler än den tidigare siffran på 50 miljoner. Datan tillhör dock främst människor i USA.

Med anledning av skandalen har Facebook lanserat flera uppdateringar för att ge användarna större kontroll över sin integritet på plattformen och för att förtydliga hur personliga data används.

Peter Münster skriver till TT att Facebook nu lovar bättring för att öka säkerheten för sina användare och minska risken att data hamnar i fel händer.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt