Gå direkt till textinnehållet

Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Prenumerera


Digitalt presenteras av:

Så många svenska Facebook-användare är drabbade av läckan

Bild: Flickr

Över 55 000 svenskar kan ha drabbats av Cambridge Analytica-skandalen.


Publicerad 2018-04-05 12:23

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Det är i ett mejl till TT som Peter Münster, kommunikationschef för Facebook i Norden, berättar att Facebook uppskattar att totalt 55 337 svenska användarkonton "potentiellt" kan ha drabbats i den växande Cambridge Analytica-skandalen. Det skriver bland annat DI Digital.

Endast 12 svenska användarkonton ska ha laddat ner den app som Cambridge Analytica använt för att komma åt informationen. Men eftersom appen också kommit åt data från vänner till de användare som laddat ner den är det många fler som utan kännedom delat med sig av sina uppgifter.

Igår onsdag avslöjade Facebook att Cambridge Analytica har fått tillgång till hela hela 87 miljoner människors Facebookdata – det vill säga 37 miljoner fler än den tidigare siffran på 50 miljoner. Datan tillhör dock främst människor i USA.

Med anledning av skandalen har Facebook lanserat flera uppdateringar för att ge användarna större kontroll över sin integritet på plattformen och för att förtydliga hur personliga data används.

Peter Münster skriver till TT att Facebook nu lovar bättring för att öka säkerheten för sina användare och minska risken att data hamnar i fel händer.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.