fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så kunde motståndaren vinna över SD på nätet

Publicerad: 13 juli 2010, 04:18

Sverigedemokraternas utspel i Almedalen genererar tusentals besökare till Sverigedemokraterna.de – en sajt vars grundare vill göra allt för att hålla partiet utanför riksdagen.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenSverigedemokraternaStina HonkamaaGoogleSD

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Den som Googlar på ordet ”Sverigedemokraterna” får inte Sverigedemokraternas sajt högst upp i träfflistan.

Istället är det Sverigedemokraterna.de – en sajt som vill mobilisera mot Sverigedemokraterna – som hamnar högst upp, och därmed ligger allra bäst till i kampen om nätsurfarnas klick.

Grundaren av sajten, som valt att inte gå ut med sitt namn, ser att topplaceringen hos Google ger stor effekt.

– Vår trafik följer ungefär kurvan över sökningarna på ordet Sverigedemokraterna. När de gör sina utspel, som nu under Almedalsveckan eller när de släppte sin skuggbudget, får vi stora besökstoppar, säger personen bakom sajten till Dagensmedia.se.

Sajten lanserades tidigare under året.

– På nätet såg det ut som att Sverigedemokraterna var väldigt stora eftersom de svämmade är i kommentarsfält och på forum. Syftet med sajten är att väcka engagemang hos de som inte håller med Sverigedemokraterna för att mobilisera dem på nätet.

Nu är dock topplaceringen för Sverigedemokraterna.de hotad. Det tror SEO-experten Nikke Lindqvist, som ideellt har hjälpt Sverigedemokraterna.de.

– Sverigedemokraterna fick panik när de fick konkurrens på nätet. De började flytta runt en massa sidor, och i samma veva blev de hackade, säger han om hur topplaceringen kunde kapas.

Det hela ledde, enligt Nikke Lindqvist, till att Sverigedemokraterna.ses förstasida blev bortplockad från Google. Den går i dag inte att hitta via Google alls.

Nu tror Nikke Lindqvst att den snart kommer tillbaka.

– Sådana avstängningar brukar hålla i sig i 90 dagar. Och nästa vecka har det gått 90 dagar. Vi får se vad som händer då.

Varför är det viktigt att ha förstasidan med i Google?

– Utan förstasidan är det svårt att komma högt upp i sökresultaten. Och Sverigedemokraterna har satsat hårt på att få mycket länkar till sin förstasida.

– Sverigedemokraterna.de har under tiden lyckats komma in och etablera sig på Googles förstaplats. Är det många som följer den och länkar till den kan det finnas möjlighet att den stannar.

Även grundaren av Sverigedemokraterna.de hoppas att sajten kan klamra sig fast vid förstaplaceringen i de viktiga sökresultaten från Google.

Dagensmedia.se har tidigare berättat att Google gärna säljer annonser till Sverigedemokraterna, vilket skulle kunna göra att partiet skulle bli mer synligt med hjälp av sponsrade länkar.

– Vi tillåter politisk annonsering oavsett vilken politisk åsikt den representerar, men politiska annonser får inte innehålla beskyllningar eller angrepp på enskilda personers privatliv eller förtala en viss skyddad grupp, sade Googles Sverige-vd Stina Honkamaa.

Men i nuläget använder inte Sverigedemokraterna den möjligheten.

Sverigedemokraterna.de

Sajten drivs ideellt och presenteras på följande vis:

Sverigedemokraterna siktar på att komma in i riksdagen i höstens riksdagsval. De storsatsar på sociala medier för att uppnå detta. Därför bör alla som inte stödjer Sverigedemokraterna bli bättre på att debattera med Sverigedemokraterna på nätet.

Syftet med sajten är inte att begränsa Sverigedemokraternas yttrandefrihet utan snarare att mana alla demokrater att bemöta Sverigedemokraternas argument sakligt i sociala medier. Denna sajt tar starkt avstånd från censur och hot mot politiska motståndare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev