tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så köper annonsörerna unga Instagram-stjärnor

Publicerad: 26 september 2013, 04:06

I inlägg som ofta saknar annonsmärkning gör bolagen smygreklam på Instagram – inte sällan via minderåriga Instagram–användare.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Trots att marknadsföringslagen är tydlig publiceras dagligen smygreklam på Instagram. Reklam som når de allra yngsta konsumenterna.

– Med bloggvärlden har vi jobbat med köpta inlägg länge. Instagram är ännu ganska omoget. Men det kommer nog att bli på samma sätt som i bloggvärlden, säger en medarbetare på en av landets stora kommunikationsbyråer.

Lisa Tellbe, 17 år, driver ett av Sveriges största Instagramkonton. Hon är i dagsläget mycket noggrann med att märka ut inlägg som sponsrade i de fall hon fått betalt. Just nu är hon med i en kampanj från Arla, som syftar till att få fler unga att äta frukost.

– Det mesta jag har fått för en serie bilder är 10 000 kronor, säger Lisa Tellbe.

Så mycket, eller lite, betalar Arla för att få ut sitt budskap, till hennes över 350 000 följare.

47,5 procent av alla 16-19-åringar i Sverige är enligt Orvesto Konsument inne på Instagram minst en gång i veckan. Inga siffror finns över hur användandet ser ut bland ännu yngre människor i Sverige. Men enligt analytiker på Orvesto är det troligt att tjänsten är stor även bland målgrupper under 16 år.

Och många Instagramprofiler med tiotusentals, i vissa fall hundratusentals, följare drivs av minderåriga personer.

Enligt marknadsföringslagen måste all köpt reklam annonsmärkas. Därmed faller ett tungt ansvar på annonsörerna som väljer att köpa sig plats i deras flöden.

Lisa Tellbe var tidigare omedveten om reglerna. Hon har under det senaste året gjort en rad inlägg om Iphoneskal och Macbook-skins på uppdrag av webbutiken Caseapp, utan annonsmärkning.

Bolaget bakom webbshoppen Caseapp har gjort Instagram till en viktig markandsföringskanal. Ett flertal Instagramprofiler som drivs av bloggare, i vissa fall 15 eller 16 år gamla, visar upp bilder på bolagets produkter med hänvisning till Caseapp. I vissa fall finns rena köperbjudanden med unika rabattkoder.

Men inte heller där finns några uppgifter om att utrymmet skulle vara köpt eller sponsrat.

– Det är extremt olika hur byråer jobbar med det. Vår policy är att allt ska vara öppet, säger en byråkälla.

Jacob Lapidus, digitalchef på Gullers Grupp, jobbade med att ragga Instagramprofiler till Arlas kampanj.

– Vi hade sex stycken, med allt från 30 000 följare och upp till Lisas storlek, säger han.

Han betonar annonsörernas ansvar i att följa marknadsföringslagen och ge tydliga instruktioner till Instagrammarna när inlägg köps.

Gullers grupp scannar också av inläggen för att se till att det efterlevs.

Dagens Media har under onsdagen förgäves sökt företrädare för Caseapp.

LÄS HELA REPORTAGET OM LISA TELLBE OCH INSTAGRAM i Dagens Media #16 – som ges ut i pappersform och digitalt via Dagens Medias tidningsapp för Iphone/Ipad eller Android.

Teckna din prenumeration här

LÄS ÄVEN:

Så säger lagen

9 § All marknadsföring ska utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är fråga om marknadsföring. Det ska också tydligt framgå vem som svarar för marknadsföringen

Källa: Marknadsföringslagen (2008:486).

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev