onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så har iPhone förändrat världen

Publicerad: 9 januari 2017, 08:59
Uppdaterad: 9 januari 2017, 09:08

"Iphone är en revolutionär och magisk produkt som bokstavligen ligger fem år före i tiden i jämföresle med vilken annan mobiltelefon som helst", sade Steve Jobs när han presenterade iPhone för första gången. Bild: Wikimedia commons

iPhone firar tio år – här är tio sätt iPhone förändrat världen.

Ämnen i artikeln:

AppleIphone

AT


Idag den 9 januari var det exakt tio år sedan Apples vd Steve Jobs visade upp iPhone för första gången.

– Iphone är en revolutionär och magisk produkt som bokstavligen ligger fem år före i tiden i jämföresle med vilken annan mobiltelefon som helst, sade Steve Jobs vid tillfället, enligt Cnet.

Sedan dess har Apple sålt mer än 1,2 miljarder iPhones, och blivit ett av världens mest lönsamma företag.

Cnet har listat iPhones påverkan på världen under de tio år som gått, i tio punkter.

Så har iPhone förändrat världen:

1. Vi är alltid uppkopplade.

Innan iPhones entré var vi tvungna att sätta oss vid datorn, vänta på internetuppkoppling och öppna webbläsaren för att börja surfa – idag är vi ständigt uppkopplade.

2. En uppsjö nya enheter

En stor mängd olika enheter har uppstått under åren, som antingen är knutna till eller existerar tack vare iPhone, exempelvis iPad och Apple watch. Men även accessoarer såsom iPhone-fodral, Bluetooth-högtalare och hörlurar.

3. Appar och apputvecklare

Apples första iPhone hade faktiskt inte tredjeparts-appar eller App Store. Det förändrades under 2008. Idag finns över 2 miljoner appar i App Store, och en hel appindustri har uppstått som inte hade kunnat existera utan smartphones.

4. Alla är fotografer

Visst hade man kamera på sina telefoner även innan iPhone, men kombinationen av enkel tillgång till internet och appar såsom Instagram har inspirerat den inre fotografen hos människor världen över.

5. Livevideo

Tack vare iPhone har videosamtal i mobilen fått sitt stora genomslag, och eftersom att många bär runt på sina smartphones idag är det lätt att livesända händelser via tjänster som Periscope eller Facebook live.

6. Pekskärmar blir allt vanligare

Det fanns en tid när touchscreens var ovanligt. När Steve Jobs introducerade iPhone, sade han: "Vi är alla födda med ultimata pekdon – våra fingrar – och iPhone använder dem för att skapa det mest revolutionära användargränssnittet sedan datormusen". Numera förväntar vi oss snarare att pekskrämar ska vara en del av nya produkter.

7. Lättare att hitta

Google Maps och Apple Maps är två av de mest använda apparna i iPhone, och gör att vi sällan behöver känna oss som bortkomna turister när vi besöker nya platser.

8. Världens största spelplattform

iPhone förnyade mobilspelandet och appar som Angry Brids, som vem som helst kunde spela med fingrarna på touchscreenen, blev enorm populära. Samtidigt förändrades betalningmodellen och istället för att ta betalt för spelen finns möjlighet för mikoköp inuti dem.

9. Cash är inte längre king

Kontantbetalning är inte helt borta ännu, men att använda din iPhone för att betala i kassan, att hantera bankärenden via mobilen eller betala genom Swish kommer säkerligen bara bli vanligare framåt.

10. Det kommer mer

Avslutningsvis skriver Cnet att det egentligen är omöjligt att summera iPhones påverkan i tio punkter, och nämner så skilda saker som att Apple nästan utrotade Adobe Flash på mobilenheter, gjorde det oändliga flödet till en viktig del av sajter och förändrade radiolyssnandet. Dessutom att iPhone inneburit att använding av sociala medier till stor del har flyttat från desktop till mobil.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev