Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Så hånas stridshingsten Reinfeldt på nätet

Publicerad: 14 Oktober 2013, 11:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:10

Statsministern liknade sig själv med en medeltida häst avlad för krig – och fick en egen hashtag. För Dagens Media berättar TT:s reporter om den uppmärksammade stridshingst-intervjun med Fredrik Reinfeldt.


Ämnen i artikeln:

Fredrik Reinfeldt

Det var i samband med en TT-intervju om opinionsläget som Fredrik Reinfeldt levererade det oväntade citatet som nu sprids som en löpeld i de sociala medierna.

– Jag är en stridshingst och bra på att kämpa, sade Fredrik Reinfeldt till TT.

I de sociala medierna har många under dagen drivit med statsministern och under hashtagen #stridshingst har flera fotomontage med Fredrik Reinfeldt och hästar laddats upp.

Även de traditionella medierna har hakat på och bland annat har både Aftonbladet och Expressen publicerat artiklar där historieprofessorn Dick Harrison reder ut vad en stridshingst egentligen är för något.

Aftonbladet har också en omröstning om vilket djur tidningens läsare skulle beskriva Fredrik Reinfeldt som. Där vann alternativet "Hal som en ål".

Uppmärksamheten har nu lett till att Fredrik Reinfeldt har gått ut och förtydligat vad han egentligen menade med stridshingst.

– Jag försöker bara säga att jag är taggad på den uppgift jag har framför mig, säger Fredrik Reinfeldt till TT.

Markus Friberg, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, vill tona ned händelsen.

– Jag ser det som att Fredrik Reinfeldt är taggad inför valet och har egentligen ingen annan kommentar om det här, säger han till Dagens Media.

Är du förvånad över uppståndelsen kring stridshingsten?

– Det ger väl folk något att prata om.

Den som gjorde stridshingst-intervjun med Fredrik Reinfeldt är TT-reportern Peter Wallberg:

– Fredrik Reinfeldt är alltid väldigt återhållsam och använder aldrig några slagkraftiga ord så det är klart att jag kände att det här var ovanligt starkt för att vara honom. Jag tycker att det säger en del om hans personlighet som sällan kommer fram, säger Peter Wallberg till Dagens Media och fortsätter:

– Samtidigt visar det en gnista och kämparglöd. Och det lockar ju till läsning.

Hur reagerade du när han sa det där om stridshingsten?

– Det var mer efteråt som jag tänkte på det. Jag pratade med fotografen och vi noterade båda att han sa stridshingst. Men det var ganska odramatiskt.

Du tänkte inte att där har jag rubriken?

– Nja, men efteråt när jag tänkte igenom intervjun kom det som sagt upp.

Är du överraskad över att stridshingsten fått så stor spridning?

– Ja för det han egentligen sa var att han har kämparglöd inför valet. Hade han sagt att han inte hade det hade det blivit ännu mer uppmärksammat. Men visst är det roligt.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Fredrik Reinfeldt

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.