Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Så engagerar SD i sociala medier

Publicerad: 10 Juli 2017, 06:41
Uppdaterad: 13 April 2018, 14:06

SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Bild: Wikimedia commons, fotograf Per Pettersson

ALMEDALSVECKAN 2017. Mediernas objektivitet i utfrågningar av Sverigedemokraterna har väckt debatt på sociala medier.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaJimmie ÅkessonMeltwaterAlmedalen

Under Sverigedemokraternas dag i Almedalen i fredags, skrevs det enligt omvärldsbevakningsföretaget Meltwaters analys 1510 inlägg med koppling till SD eller Jimmie Åkesson.

En hygglig siffra jämfört med de andra partierna hittills i år, samtidigt har alla partier denna Almedalsvecka haft svårt att nå tidigare nivåer. Förra året skrapade SD ihop 2491 partspecifika inlägg under sin dag, vilket var sämre än både 2015 (2751 stycken) och 2013 (2554 stycken).

@WaseemRadwan skrev flest av dessa, 8. Följt av @fleijerstam och @MXCatroons med 7 var.

I sitt tal sa Jimmie Åkesson att SD vill anslå 400 miljoner i sin höstbudget för att ta bort ofrivilliga skiftarbeten inom vården. Efter ”metrosverige” är just ”skiftarbete” det näst mest använda ordet på Twitter för dagen, enligt analysen. Förslaget kallas både oseriöst och nödvändigt – klart är att det engagerar.

På Twitter har medias objektivitet i utfrågningar av partiet diskuterats, samt vad det folkhem Jimmie Åkesson talade om från Scenen skulle innebära för Sverige och Svenskarna.

Att Kent Ekeroth inte omnämns i en stor utsträckning är enligt Meltwater värt att uppmärksamma. Han står dömd för ringa misshandel och har sagt att han ska överklaga. De få omnämnanden kent Ekeroth får kommer från folk som ger SVT kritik för att inte ställa några frågor om honom till Åkesson i sina intervjuer.

NMR engagerar mer än SD

Under hela veckan har det handlat om Nordisk Motståndsrörelse och under torsdagen kom de till Gotland för att sätta upp sitt tält. Med 1859 inlägg på sociala medier kopplat till NMR, Nordiska motståndsrörelsen eller Nordfront överskrider de SD:s exponering.

DN:s Niklas Orrenius skrev enligt analysen det mest delade inlägget kopplat till detta.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.