Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Så bedrivs valrörelsen i Iphone

Publicerad: 2 september 2010, 08:58
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:40

Roliga ljudklipp, kylskåpspoesi och vägbeskrivning till närmsta röstningslokal. Så bedriver riksdagspartierna valrörelsen i Iphone.


Ämnen i artikeln:

IphoneCenterpartietValet 2010ModeraternaAlliansenVänsterpartietSocialdemokraternaRödgrönaKristdemokraterna

Utöver de båda alliansernas gemensamma Iphone-appar har bara tre av riksdagspartierna gjort en egen app inför valet.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har egna appar, medan Moderaterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet avstår och hoppas att väljarna nöjer sig med Alliansens respektive De rödgrönas gemensamma Iphoneappar.

De rödgröna var sist ut när de häromdagen presenterade sin app, gjord av Mobile Life.

Det är också den mest omfattande appen, där användarna kan jämföra de båda blockens politik, få svar på Alliansens vanligaste påståenden om De rödgrönas politik, följa den rödgröna bloggen och anmäla sig som valarbetare.

– Det är ett sätt att ta kampanjen dit folket är, sa De rödgrönas nya medier-ansvarige Martin Gelin till Dagensmedia.se när appen släpptes i måndags.

Alliansens app, gjord av Mobiento, låter användarna skapa egna politiska budskap. Med hjälp av kylskåpspoesi bestående av Alliansens värdeord kan användarna bygga meningar på temat ”I mitt Sverige…” och dela med sig på Twitter och Facebook.

Appen ”ska lyssna mer än prata”, skriver Alliansen i sin app-presentation.

– Det är lite scary eftersom det innebär att appen kan komma att innehålla taskiga budskap, men vi vill testa vad appen kan innebära för vår kommunikation, sade Cina Gerdin, kommunikationschef i Kristdemokraterna, i Almedalen i somras.

Socialdemokraternas app, av Avantime, har inget politiskt innehåll. Istället är det en positioneringstjänst som visar vägen till närmsta lokal för förtidsröstning.

Centerpartiet och Kristdemokraterna har båda valt att fokusera på partiledarna.

I Centerns app, av Monterosa, läser Maud Olofsson ur sin bok ”Ett land av friherrinnor”. Användarna kan även testa sin ”Maudfaktor” genom att svara på ett quiz. Svaren jämförs med Maud Olofssons svar på frågorna.

”Flera hundra tusen svenskar har idag en iPhone, många är unga storstadsväljare som är en viktig målgrupp för oss”, motiverar Centerpartiet sitt val att finnas i Iphone.

Kristdemokraternas app ”Göran säger…”, av Mobento, består av ljudklipp där partiledaren Göran Hägglund säger roliga saker. I appen kan man även lyssna på Hägglunds Spotifylista, se Youtubeklipp och följa partiledarens bildblogg.

Läs vad Springtimes-konsulten Fredrik Pallin tycker om partiernas Iphoneappar här.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev