Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDigitalt

(S) först med Iphone-app

Publicerad: 13 Juli 2010, 08:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:44

Socialdemokraterna lanserar en val-app och slår sig för bröstet för att vara först ut i Iphone bland partierna. UPPDATERAD.


Ämnen i artikeln:

IphoneAlmedalenAlmedalsveckanKarin PetterssonSocialdemokraterna

Som Dagensmedia.se tidigare har rapporterat berättade företrädare för Alliansen under Almedalsveckan att de planerar en gemensam app som ska lanseras i augusti.

Makthavare.se spekulerade nyligen i att (KD) skulle bli först ut bland partierna med en Iphone-app.

Socialdemokraterna berättar nu att de ”som första svenska parti” i dag har lanserat en Iphoneapplikation.

Dagensmedia.se har utan framgång sökt kommunikationschefen Karin Pettersson. I ett pressmeddelande säger hon:

– Det är roligt att vår kampanj är först ut med ny teknik. Men det är också en del av vårt demokratiuppdrag. Om vi bara hjälper en enda person att rösta så är det värt det, säger Karin Pettersson, kommunikationschef för Socialdemokraterna.

Applikationen ska hjälpa användaren att hitta närmsta lokal för förtidsröstning. Även information om öppettider och liknande kan fås via programmet.

Hampus Brynolf, ansvarig för sociala medier hos Socialdemokraterna, hoppas att applikationen ska hjälpa folk att ta sig till vallokalerna den 19 september.

– Självklart har inte alla Iphones. Men allt man kan göra för att underlätta för folk att rösta tycker vi är värt att göra.

Applikationen har utvecklats av Avantime och kan laddas hem kostnadsfritt via Appstore under namnet Rösta 2010. Enligt Hampus Brynolf har den kostat omkring 100 000 kronor att ta fram.

– Eftersom Avantime är vår ordinarie byrå som gör vi detta på löpande kontrakt och vanlig timtaxa, säger han.

Har det varit hård kamp om att hinna först?

– Nej, inte direkt. Om man jämför med SVT och TV4 som kämpade för att hinna först ut med sina Play-tjänster är detta inte alls samma sak, eftersom de olika partierna kommer att göra så pass olika saker med sina applikationer.

– Men visst har det surrats en del om vilka som skulle komma först.

Enligt Twittersignaturen " Hasingio", som ska tillhöra den centerpartistiske politikern Hans Tjernström, kommer (C) snart att lansera sin Phone-app:

"Jag har förhandstestat Centerpartiets app som också kommer att lanserar snart", skriver han på Twitter.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.