Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Robotjournalisterna tar över lokal fotbollsrapportering

Publicerad: 27 april 2015, 06:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:03

Över 2 000 svenska fotbollsmatcher spelas på en lördag, enligt Robosports grundare. Nu ska sajten, med hjälp av robotjournalister, skriva om varenda en.


På den nystartade sajten Robosport ska fotbollsintresserade kunna läsa matchreferat från alla fotbollsmatcher som spelas i sverige. Artiklarna skrivs av en textrobot och citaten från spelare tas av åskådare på plats.

Sajten är startad av sportjournalisten Ola Nilsson, som bland annat har jobbat på TT och Fotbollskanalen, samt Christian Balkenius som är professor i kognitionsforskning och är inriktad på artificiell intelligens.

– Det här är en satsning på bredd och när vi startade det här förstod vi inte hur stort det skulle bli. Vissa lördagar spelas det runt 2 000 fotbollsmatcher i Sverige och vi kan skriva om allihopa, säger Ola Nilsson till Dagens Media.

Syftet är också att fungera som en nyhetsbyrå. Andra tidningar ska kunna prenumerera på Robosports artiklar för att sedan publicera dem i både print och på webben.

– Jag förstår att det är kontroversiellt att maskiner ska göra saker, men det här ska inte ta jobb från journalister utan snarare frigöra tid. Jag är själv journalist och vill inte sparka mig själv, men jag vill ha mer tid till att skriva analyser och reportage, säger Ola Nilsson och fortsätter:

– De sportjournalister jag känner både älskar och hatar sajten. De förstår kraften i det här men tycker samtidigt att det är lite läskigt.

Enligt Ola Nilsson har en del mediehus redan visat intresse för sajten, men eftersom det inte finns några uppgörelser ännu så vill han inte berätta vilka.

Också koncernen Mittmedia har rapporterat att de har inlett en satsning på robotjournalistik. Även där är sport en av de första sakerna som robotarna kommer att arbeta med.

LÄS OCKSÅ:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.