Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Risk för uppsägningar på GP

Publicerad: 26 januari 2016, 13:54
Uppdaterad: 27 januari 2016, 08:13

Den nya digitala specialistgruppen riskerar att leda till övertalighet på GP:s webbredaktion.


Ämnen i artikeln:

Stampen Local MediaGöteborgs-Posten

I höstas skrev Dagens Media om Stampen Local Medias nedskärningar, som bland annat skulle drabba GP:s webbredaktion.

Bakgrunden var att man planerade en redaktionell digital specialistgrupp, som en del av en tydligare gemensam digital satsning inom Stampen Local Media.

Vid tillfället skrev Cecilia Krönlein, redaktionellt ansvarig inom Stampen Local Media och chefredaktör på Göteborgs-Posten, till Dagens Media att en arbetsbrist skulle kunna uppstå i samband med förändringarna:

"Här ser vi att en övertalighetssituation kommer uppstå inom gruppen för webbpublicering på GP. Hur stor denna övertalighet blir beror på flera faktorer, som vi får återkomma till senare i höst när vi har nytt publiceringsverktyg på plats och fullt ut kan jobba på nytt sätt."

Den digitala specialistgruppen har nu bildats, varav sex personer tillsatts genom interna rekryteringar inom Stampen Local Media. Tre nyanställningar ska vara på väg in från externt håll.

Farhågan om övertalighet inom gruppen för webbpublicering tycks samtidigt ha införlivats. Fyra personen riskerar nu sina anställningar.

Gabriella Mohoff, ordförande för Journalistklubben på GP, säger till Dagens Media att man ännu inte vet vad som är planen för de överblivna fyra webbjournalisterna, som inte fått följa med till gruppen med spetskompetens.

– Det finns personer som inte följer med till den nya gruppen och det kommer antagligen att hända någonting med dessa under våren. Än så länge vet vi inte vad, förutom att tanken är att de ska ägna sig åt annat än webbpublicering.

Hur är stämningen bland de som inte fått följa med?

– Jag vet inte hur stort missnöjet är, men det klart att det inte är speciellt glatt där just nu. De känner sig lite som ett b-lag. Mycket av oron handlar om att man inte vet vad som kommer hända framåt med deras tjänster, om de till exempel får andra arbetsuppgifter.

Kan det bli aktuellt med uppsägning, tror du?

– Jag skulle säga att det inte är särskilt troligt. Det är sällan man säger upp folk här, utan man försöker snarare hitta andra lösningar. Men det klart att det finns en oro.

Cecilia Krönlein, redaktionellt ansvarig på Stampen Local Media och chefredaktör på GP, menar däremot att tidningen ännu inte har något problem med övertalighet, och skriver i ett mejl till Dagens Media:

"Vi har ingen övertalighet just nu. Om det skulle bli aktuellt i framtiden tar vi sådana diskussioner med facket och de som i sådana fall berörs."

Hon skriver vidare att man endast är i startfasen av den digitala satsningen.

"Det här är inget projekt med en början och ett slut, utan är en omställning som vi jobbar med varje dag. Så vi är i början av satsningen som har ambitiösa mål och en grupp under utveckling. Den första pusselbiten var en digital spjutspetsgrupp som vi formade med sex interna rekryteringar. Successivt utökar vi gruppen med kompetens utifrån".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev