Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Richard Herrey stämmer Aftonbladet efter Twitter-bråk

Publicerad: 31 augusti 2015, 08:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:50

UPPDATERAD. Richard Herrey kräver Aftonbladet på 30 000 kronor – efter en konflikt med Martin Aagård på Aftonbladet Kultur.


Ämnen i artikeln:

TwitterRichard HerreyAftonbladet

Bakgrunden till stämningen är ett bråk på Twitter mellan Aftonbladet-medarbetaren Martin Aagård och artisten och programledaren Richard Herrey.

Under bråket, som ägde rum i juni i år, kallade Martin Aagård bland annat Richard Herrey för ”din gamle rasist”.

I stämningsansökan, som lämnats in till Stockholms tingsrätt, skriver Richard Herrey och hans ombud:

”Aagård har, i egenskap av arbetstagare hos Aftonbladet, gjort sig skyldig till grovt förtal eller i vart fall förtal då han via sitt konto i det sociala nätverket Twitter, i ett inlägg publicerat den 19 juni 2015, utpekat Herrey som rasist samt därefter gjort ett flertal efterföljande inlägg med kränkande uttalanden riktade mot Herrey.”

Enligt Richard Herrey har Aftonbladet ansvar för den ”skada Aagård orsakat Herrey” eftersom Martin Aagård har twittrat i egenskap av Aftonbladet-anställd.

”Det aktuella twitterkontot innehåller en länk till Aftonbladets kultursida. Vidare anges avsändaren ’Aftonbladet Kultur’”, står det i stämningsansökan.

Richard Herrey kräver ett skadestånd på 30 000 kronor plus ränta.

Fredrik Lindén, informationsdirektör på Schibsted Sverige, säger till Dagens Media:

– Vi känner naturligtvis till det här. Men vi har inte mottagit någon formell stämningsansökan. Vi har därför inget att säga just nu.

När Dagens Media når Martin Aagård är han djupt ångerfull.

– Jag formulerade mig sådär pajasartat som man gör på Twitter. Jag tog ganska direkt tillbaka det och sade att det var fel av mig. Jag beklagar verkligen att jag har gjort Richard Herrey ledsen och jag hoppas att jag kan göra honom glad igen, säger Martin Aagård till Dagens Media.

I fredags lämnades stämningen till Stockholms tingsrätt. Dagen efter raderade Martin Aagård hela sitt twitterkonto. Det beslutet tog han då Richard Herreys advokater tidigare bett honom radera alla tweets som har med Richard Herrey att göra.

Martin Aagård uppger att han velat vara "100 procent tillmötesgående" och bett om en lista på vilka tweets Richard Herrey vill få bort, men att hans advokater inte har presenterat någon sådan lista. När hoten om stämning blev verklighet valde han därför att plocka bort hela sitt konto.

– Om jag tar bort alla mina tweets behöver de inte precisera vad jag ska ändra. Sedan orkar jag inte vara på Twitter längre. Jag får dagligen utstå mycket hånfullheter, hot och det berömda näthatet. Detta var droppen som fick bägaren att rinna över. Det inte värt alla de timmar jag har spenderat där, jag har haft ett osunt förhållande till Twitter, säger Martin Aagård.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.