Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Researchgruppen: "Vi har tillgång till Flashbacks databas"

Publicerad: 10 september 2014, 13:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Researchgruppen, som tillsammans med Expressen ligger bakom flera av den senaste tidens SD-avslöjanden, påstår sig ha tillgång till Flashback-användarnas kontouppgifter.

Ämnen i artikeln:

Researchgruppen

DT

Dante Thomsen


Tidigare i år belönades Researchgruppen och Expressen en Guldspade för sin avpixling av näthatarna på sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Så sent som i veckan kom dessutom flera nya avslöjanden om SD-politiker som hetsat mot invandrare under pseudonym.

Nu påstår sig Researchgruppen även ha tillgång till Flashbacks databas. Det vill säga vilka mejladresser som användarna använt när de registrerat sig på forumet.

Det skriver organisationen på Twitter.

" Flashbacks databas? För sent", twittrar de.

Enligt Researchgruppen har man haft tillgång till Flashbacks databas under en längre tid.

" Men valbevakningen/Avpixlat har haft prioritet".

När Andreas Ericson, vd och redaktionschef på den liberala tidskriften Neo, frågar vad Researchgruppen ska göra med materialet och varför de vill ha det får han svaret:

" För att vi kan".

Organisationen hävdar också att minst en tidning är intresserad av Flashback-materialet.

Flera personer uttrycker nu stor oro för vad som ska hända med materialet.

" Det finns förutom hat och vansinne väldigt mycket sköra människors mest hemliga bekännelser på Flashback. Hoppas Researchgruppen minns det. Jag är faktiskt lite skakad", skriver Jack Werner, som driver Metros Viralgranskare.

SR-medarbetaren Emanuel Karlsten håller med:

" Detta är ju helt sjukt: Researchgruppen påstår sig ha personuppgifter till Flashbackskonton. En enorm skandal, isåfall", twittrar han.

Även Andreas Ericson är oroad:

" Förstår ni vidden? Platsen där hundratusentals svenskar skrivit om ensamhet, psykisk sjukdom, missbruk, barnlöshet, olycka har hackats? Fan, vad ledsen jag blir. vad är det egentligen för politisk klimat vi har skapat?", skriver han på Twitter.

Till Dagens Media säger Andreas Ericson:

– Man kan ha förståelse för att journalister är intresserade av att avslöja näthatare men Flashback är också en plats där många vanliga människor skriver om sina egna hemligheter som de inte kan prata med andra om. Jag tror att sådana platser faktiskt behöver finnas i ett modernt samhälle. Och de behöver bli fredade.

Andreas Ericson har också reagerat på "det sjuka" i att Researchgruppen berättade det i en vanlig tweet, som "om att det inte betyder något alls".

– Jag blev väldigt förvånad.

Dagens Media har sökt ansvariga på Researchgruppen. De har dock avböjt att ge en intervju.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev