Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Reportern åt sopor i 23 dagar

Publicerad: 4 November 2015, 05:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:23

Kits nyhetsreporter Nina Svanberg mötte social misär när hon undersökte fenomenet dumpstring.


Ämnen i artikeln:

Kit

Kits nyhetsreporter Nina Svanberg hade under en längre tid varit medlem i Facebookgrupper för personer som ägnar sig åt containerdykning, så kallad dumpstring.

Eftersom det var stor aktivitet i grupperna lockades hon av att ta reda på vad det är som driver människor att leta efter livsmedel i sopor, ett experiment som ledde till att hon själv åt sopor under 23 dagar.

Expremientet beskrivs i en artikel som publicerades på Kits sajt igår.  

– Som journalist jobbar jag nästan bara med sociala medier för att få artikelideér och hitta intervjupersoner och det var så jag gick till väga även i det här fallet. Jag fick otroligt bra kontakt med många personer i Facebookgrupperna. Vad gäller just dumpstring är det ett fenomen som funnits sedan 80-talet, men problemet med det stora matsvinnet känns extra aktuellt just nu, i och med att det är klimatmöte i Paris om några veckor, säger Nina Svanberg till Dagens Media.

Vad överraskade dig mest under processen?

– Många människor som håller på med dumpstring ser det som en politisk aktion och drivs av ideologi och en extrem miljömedvetenhet. Men vad som var mest slående för mig, och som man inte ser så mycket av i medierna när det gäller dumpstring, är att det är människor som befinner sig i extrem utsatthet som håller på med det här. Det pågick en kamp om soporna och jag fick verkligen direktkontakt med en social misär.

Hur var det att äta sopor?

– Det var faktiskt riktigt svårt att äta maten. Jag kan tänka mig att det är något som går över efter ett tag, men själv upplevde jag att det tog emot ordentligt att äta mat som råttor kan ha varit på. Även om maten som slängs av livsmedelsaffärer ofta är ganska hygieniskt förpackade mår man dåligt över lukten av sopor. Det är något som kommer sitta kvar länge i mig.

Har experimentet påverkat hur du tänker kring konsumtion?

– Jag är nog som de flesta andra, jag köper mycket mat i och med att jag ofta har ambitionen att laga mer mat än vad jag faktiskt hinner med, vilket leder till att jag också kastar en hel del. Men jag lyssnade på ett himla bra reportage i SR:s "Plånboken" i helgen, där Katarina Bjärvall sa någonting i stil med att man inte ska köpa det som man vill ha, utan bara det som man inte klarar sig utan. Det är någonting jag kommer att tänka på framåt.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kit

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.