Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Relationen mellan spel och marknadsföring

Publicerad: 16 november 2011, 12:03
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:50

Företag som vill använda spelets dynamik i marknadsföringen ska söka rätt på den verkliga meningen och upplevelsen i sin produkt. Det är Eve Onlines Elisabét Grétarsdottírs budskap i ett samtal med dagensmedia.se.


Den isländska marknadsföringschefen för onlinespelet Eve Online, Elisabét Grétarsdottír, är på Sime för att prata om drivkrafterna bakom spelande och hur de går att översätta i marknadsföringen.

– I dag används speldynamiken mest för att skapa yttre motivation. Det handlar om att straffa och belöna ett beteende istället för att se till att själva beteendet är kul i sig. Problemet är att det förstör kreativiteten, säger Elisabét Grétarsdottír.

Forskning visar att barn som börjar belönas när de ritar och leker med kritor får mindre lust att leka och rita. Allt blir mer en fråga om slutmålet, själva belöningen, än om kreativitet och lusten i att leka.

– Företag som vill använda sig av speldynamik ska istället tänka på människors inre motivationen i konsumtionen av deras produkter och själva köpprocessen. Man ska inte skapa belöningen utan den ska ligga i själva spelupplevelsen, säger Elisabét Grétarsdottír.

För att kunna göra det behöver företaget utgå från spelets viktiga grundpelare. Autonomi – man behöver ge folk möjlighet att vara oberoende och ha kontroll. Färdighet – det ska gå att bli bättre på det man gör. Det tredje är syfte – det måste finnas en mening i spelupplevelsen man skapar.

– Tänk på vad som är essensen av din produkt. Som med H&M. Det handlar inte om mode och kläderna. H&M säljer möjligheten att utrycka sig, sin identitet och relation till samhället. När du förstår det kan du börja fundera över hur du förhöjer beteendet kring detta genom speldynamik på ett lekfullt och lustfyllt sätt, säger Elisabét Grétarsdottír.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.