tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Regeringen vill sänka digitalmomsen snarast

Publicerad: 25 januari 2017, 07:45
Uppdaterad: 25 januari 2017, 08:08

Efter att EU-kommissionen öppnat för sänkning av momsen på digitala tidningar och böcker, lovar Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och finansminister Magdalena Andersson att förändringen ska genomföras så snart som möjligt.

Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterTidningsutgivarnaAlice Bah KuhnkeDN

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


I decmeber lade EU-kommissionen ett förslag till att sänka momsen på digitala tidningar och böcker. Idag ligger momssatsen för dessa på 25 procent, medan samma utgåva i tryckt form endas ligger på sex.

I Sverige välkomnar branschorganisationerna TU och Sveriges Tidskrifter förslaget, då man menar att en sänkning av digitalmomsen skulle stärka både den svenska och den europeiska digitala marknaden.

– Vill man på allvar från politiskt håll markera betydelsen av nyhetsbevakning och journalistik är det definitivt detta beslut man ska ta, sade Jeanette Gustafsdotter, vd för TU, till Dagens Media vid tillfället.

Kultur- och demokratiminsiter Alice Bah Kuhnke och finansminister Magdalena Andersson lovar nu i en artikel på DN-debatt att försöka se till att förändringen genomförs så fort som möjligt.

Ministrarna menar bland annat att det är "en märklig anomali" att medieföretagen betalar sex procent i moms när en nyhet trycks på papper, medan momssatsen för samma nyhet publicerad i digital form är 25 procent:

"Bakom utvecklingen på mediemarknaden ligger en ekonomisk verklighet där intäkterna för den tryckta pressen sjunker drastiskt, samtidigt som de inte ersätts av intäkter i den digitala verkligheten", skriver de i debattartikeln.

När sänkningen kan bli verklighet är dock ännu oklart.

– Det är svårt att sia om ett exakt datum. Det viktiga nu är att finansministern och jag har tydliggjort att vi gjort all förberedelse och att vi vill genomföra det här så snart som möjligt, säger Alice Bah Kuhnke till SR.

Jeanette Gustafsdotter säger i ett pressmeddelande:

– Det är utmärkt att vi nu till sist äntligen får ett klart och tydligt besked! Vi har jobbat med den här frågan i massor av år. Medborgarnas tillgänglighet till de nyheter, den information och den opinionsbildning som framför allt förmedlas av dagspressen är central för det demokratiska samtalet och då får inte momsen vara ett hinder.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev