Regeringen tar fram riktlinjer för sociala medier

2010-03-05 06:23  

Mats Odell kommer inom kort att ta fram riktlinjer för sociala medier åt myndigheter, kan Dagensmedia.se berätta.

– Regeringen kommer att ge E-delegationen i uppdrag att titta på riktlinjer för sociala medier. Jag hoppas att vi ska ha ett beslut så snart som möjligt, säger Mats Odell, kommun– och finansmarknadsminister, till Dagensmedia.se.

Som Dagensmedia.se tidigare har rapporterat skickade Riksantikvariatämbetet ett brev till Mats Odell för ett par veckor sedan.

I brevet beskriver myndigheten betänkligheter gällande etablering på sociala medier, som Facebook och Twitter.  Frågor om vad som är en inkommen handling och hur man ska behandla olämpligt material nämns i brevet.

Mats Odell säger att han tar allvarligt på frågorna.

– Jag delar uppfattningen att det behövs en tydligare vägledning hur myndigheter ska arbeta med sociala medier. Och att man tittar på de rättsliga aspekterna, säger han.

Mats Odell ser en utveckling för myndigheters användande av sociala medier. Arbetsmiljöverket kommunicerar idag på Facebook och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sprider sin krisinformation på Twitter.

Han menar att det är viktigt att ta till vara på den entusiasm och de möjligheter som finns inom sociala medier.

– Viljan att göra rätt får inte förvandlas till en rädsla för att göra fel för myndigheterna. Om rädslan för att göra fel blir för stor får vi inte se någon nyskapande utveckling, säger Mats Odell.

I USA använder två tredjedelar av myndigheterna sociala medier i dag. Mats Odell nämner San Fransisco som en förebild, där 260 000 medborgare har Facebook och mycket av stadens kommunikation förs där. Han ser en liknande utveckling i Sverige.

– Jag tror det kommer att växa. Myndigheterna har en bra kontaktmöjlighet som också är billig för skattebetalarna. Man möter upp människor där de redan finns istället för att skapa egna mötesplatser, säger han.

Mats Odell är själv aktiv Facebook-användare. Där kan man se bilder på honom smaskandes på kakor i ett bageri och i lite mer allvarliga miljöer, som i kyrkan och på arbetet.

Förutom att publicera mobilbilder använder sig han av Facebook för att lägga ut texter och hålla följarna uppdaterade vad som händer på Finansdepartementet.

–Det handlar om att föra en dialog för mig som yrkesperson. Det är viktigt att ha en direkt dialog med de som följer mitt arbete, säger han.

När ska du börja Twittra?

– Jag har ingen aktuell plan på Twitter. Jag kommer däremot att intensifiera mitt Facebook-användande.

Henrik Boman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt