Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Regeringen ska utreda digitalt innehåll hos public service

Publicerad: 19 mars 2021, 06:58

Foto: Pelle T Nilsson / IBL Bildbyr�

Regeringen tillsätter en utredning som ska ge förslag på hur public service-innehåll på nätet ska kunna omfattas av samma villkor som gäller för sändningarna i marknätet.


Ämnen i artikeln:

RegeringenSVTSRUR

SVT, SR och UR tillhandahåller i princip allt sitt innehåll digitalt via sina Playtjänster, men innehållsvillkoren i public service-uppdraget gäller bara för sändningarna i marknätet. 

Därför tillsätter nu regeringen en utredning.

”Utredaren ska med utgångspunkt i de förslag till lagändringar som lämnats av 2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté föreslå hur villkor för public service-innehåll på internet kan ställas upp och bedöma vilka av villkoren i gällande sändningstillstånd som är lämpliga även för verksamheten på internet under resterande delen av tillståndsperioden. [...] De förslag som lämnas bör utformas för att underlätta en övergång till en mer teknikneutral reglering med ett sammanhållet public-service-uppdrag från och med den tillståndsperiod som inleds den 1 januari 2026”, skriver man i ett pressmeddelande från Kulturdepartementet.  

Utredningen ska inte föreslå ändringar i public service-uppdraget som gäller för perioden 2020– 2025.

Dessutom ska utredningen ”se över möjligheten att ändra befintlig ordning för beslut vid förhandsprövning av nya tjänster”. Idag är det regeringen som fattar det slutgiltiga beslutet vid en prövning. Förhandsprövningen har tidigare kritiserats av bland annat SVT och SR, som båda vill se att den skrotas.

Kammarrättsrådet Ann-Jeanette Eriksson har utsetts till särskild utredare. Utredningen ska vara klar senast 15 februari 2022.

Madeleine Nilsson

Reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

RegeringenSVTSRUR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.