Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Reddit agerar för att stoppa desinformation om kriget

Publicerad: 2 mars 2022, 09:43

Reddit inför varningsflaggor på flera forumsidor där det sprids desinformation om kriget i Ukraina.


Ämnen i artikeln:

Ukraina

Diskussions- och sociala medier-plattformen Reddit vidtar nu åtgärder mot forumsidan ”r/Russia” och flera underavdelningar, det rapporterar Mashable. Bakgrunden är att det har börjat cirkulera stora mängder desinformation om kriget i Ukraina i trådarna.

Den som besöker någon av dessa forumsidor kommer framöver att mötas av en varningstext om att det sprids desinformation i forumet som inte har täckning hos trovärdiga källor. För att komma in i tråden behöver användaren bekräfta att man har tagit del av varningen.

En annan åtgärd Reddit har vidtagit är att de har tagit bort forumsidan och underavdelningarna från rekommendationerna och sökresultaten. Samt en moderator.

– Vi är tydliga i vår policy att moderatorer och användare inte får försöka manipulera och störa konversationerna eller forumen på vår plattform, säger en talesperson för Reddit till Mashable och vidare:

– I linje med detta har vi satt ”r/Russia” och ”r/RussiaPolitics” i karantän och tagit bort en moderator för att ha agerat i ond tro. Vi har tagit kontakt med de återstående moderatorerna för att ge vägledning och påminna dem om vår policy. Vi kommer att fortsätta att övervaka situationen och vidta ytterligare åtgärder vid behov.

Reddits åtgärder har väckt en del kritik hos vissa användare på diskussionsforumet som följer forumsidan. Anledningen är att de anser att Reddits beslut censurerar och inskränker yttrandefriheten.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Ukraina

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev