söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Realtid.se begär rekonstruktion

Publicerad: 16 mars 2011, 10:52

Affärssajten realtid.se, som sedan starten dragits med stora förluster, byter inriktning. Samtidigt lämnar man in en ansökan om företagsrekonstruktion.

Ämnen i artikeln:

Jonas Wiwen-NilssonRealtid

MS

Martin Schori


Realtid.se ger upp kampen mot Dagens Industri och E24. Istället ska man inrikta sig mot finansmarknadens konsulter och juridik, skriver resume.se.

Vd:n Jonas Wiwen-Nilsson säger till dagensmedia.se att han tog beslutet när han satt på en flygplats i Schweiz och gick igenom de stora affärssajterna. Alla hade många annonser och takeovers.

– Jag ringde vår försäljningschef och frågade hur det går och hon svarade att det gick trögt. Så, för första gången på åtta år tänkte jag ”nej” – att driva en mindre affärssajt funkar inte. Det handlar inte om konjunkturen, det funkar inte.

Varför funkar det inte?

– Medieköparna har ändrat sitt beteende och annonsnätverken har flyttat fram sina positioner. Om vi ska vara en bred affärstidning som ska täcka arbetsmarknad, politik, börs kommer vi alltid att jämföras med de stora och då har vi ingen kritisk massa. Dessutom kräver det stora resurser.

Nu ska realtid.se istället nischa in sig på finansmarknaden och affärsjuridik.

– Vi har tittat på vad vi är bra på och där kan vi erbjuda en tydlighet. Våra 80 000 läsare är extremt kapitalstarka.

Realtid.se har i dag 15 anställda. Den siffran ska nu bantas rejält.

– Men jag får inte gå in på några detaljer eftersom vi förhandlar med facket, säger Jonas Wiwen-Nilsson.

Hur känns det här?

– I december, januari och februari var det jättejobbigt, man undrade varför inte vi fick ta del av högkonjunkturen. Men nu känns det bättre, vi ser en väg framåt.

Jonas Wiwen-Nilsson startade realtid.se år 2004 men företaget har aldrig lyckats bli lönsamt. Istället har delägarna – Jonas Wiwen-Nilsson med familj samt ett antal investerare från investmentbanker – gång på gång tvingats fylla på kassan via nyemissioner.

Enligt en kartläggning som dagensmedia.se nyligen genomförde har realtid.ses förluster uppgått till 34,4 miljoner de senaste fem åren – samtidigt har bolagets totala intäkter legat på 5,3 miljoner kronor.

Enligt sitt senaste bokslut, för helåret 2009, omsatte ägarbolaget Alternativ Media i Stockholm 1,6 miljoner kronor medan rörelseförlusten uppgick till -9 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev