Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Realtid stäms för namnpublicering

Publicerad: 11 Januari 2011, 07:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

En man som JO-anmält Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten vill nu stämma realtid.se, som felaktigt hängt ut hans son för brott han inte begått.


Ämnen i artikeln:

SkatteverketRealtid

I december 2008 misstänktes en man för ekonomisk brottslighet och hans företag utsattes för en skatterevision. Men snart stod det klart att både polis och åklagare hade blandat ihop mannen med en annan person vid samma namn.

När förväxlingen uppdagats hade affärstidningen realtid.se redan publicerat hans namn och bild. Senare publicerades hans namnet även i lokaltidningen Östgöta Corren.

Nu anklagar mannens far realtid.se för förtal och vill stämma tidningen.

Har du pratat med Realtid?

– Nej, de har försökt prata med mig men jag väntar på vad advokaterna säger. Det här är straffbart och vi vill ha skadestånd.

Realtid.ses chefredaktör Per Agerman beklagar missförståndet och säger att namnet kom från officiella källor, och betonar att publiceringen skedde efter att företaget drabbades av den felaktiga skatterevisionen.

– När vi insåg att vi hade fått fel uppgifter backade vi och bad om ursäkt. Vi kan inte kommentera stämningen innan vi har sett handlingarna men vi tycker att vi tog ansvar när det begav sig.

Tar ni för lättvindigt på namnpubliceringar?

– Nej vi för hela tiden en pågående diskussion om namnpubliceringar. Vi tar det på allvar och det är inget vi gör med vänsterhanden.

Samtidigt backar mannens far från tidigare anklagelser om att det var realtid.ses artikel artikel som utlöst skatterevisionen, då han blandat ihop datumen.

I Dagens Medias tidigare rapportering kunde man få intrycket av att det var Realtids felaktiga namnpublicering som ledde till att det aktuella företaget utsattes för en skatterevision. Så var inte fallet. Realtids artikel publicerades efter att skatterevisionen genomfördes. Dagensmedia.se beklagar alla eventuella missförstånd.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SkatteverketRealtid

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.