Digitalt
Realtid måste försvara sig i engelsk domstol
Publicerad: 11 maj 2022, 12:32
Uppdaterad: 11 maj 2022, 14:01
”Eftersom det finns en möjlighet för både företag och rika individer att stämma svenska journalister i London är det kanske dags för alla journalister att läsa in sig på den brittiska lagstiftningen”, säger reporter Annelie Östlund.
Foto: Olof Ehrs + Magnus Bergström + Björn Mattisson
UPPDATERAD. Engelsk domstol har kommit fram till att Svante Kumlin får bedriva förtalsmål mot Realtid. ”Realtid kan tvingas försvara tre svenska publiceringar i ett förtalsmål i England och det är förstås helt orimligt”, säger Utgivarnas ordförande Thomas Mattsson.
Det står nu klart att affärsmannen Svante Kumlin som grundat bolaget Eco Energy World får bedriva en förtalsprocess gentemot Realtid i Storbritannien.
Förhandlingarna, som kretsat kring huruvida Storbritannien är lämplig jurisdiktion för den förtalsanmälan som tidningen Realtid, chefredaktör Camilla Jonsson och dess två reportrar Annelie Östlund och Per Agerman ställts inför, inleddes redan i mars 2021.
– Domstolen i London har nu fattat sitt beslut: Realtid kan tvingas försvara tre svenska publiceringar i ett förtalsmål i England och det är förstås helt orimligt. Det är positivt att bolaget Eco Energy World inte får driva målet vidare, men negativt att ägaren Svante Kumlin tillåts göra det på de punkter som återstår sedan domstolen avvisat det mesta, säger Thomas Mattsson som är ordförande för Utgivarna.
Vidare beskriver Thomas Mattsson situationen som bisarr då EU nyligen förkunnat att SLAPP ska stoppas.
– Det hela är lite bisarrt: för bara några dagar sedan meddelade EU att SLAPP, alltså bland annat okynnesstämningar, ska stoppas för att skydda exempelvis svenska medier mot rättsprocesser i andra länder. Men England ska ha kvar lagstiftningen som gör att en svensk affärsman i Monaco kan processa mot en svensk affärstidning i Stockholm – i London, säger han.
Nu återstår att se om Svante Kumlin kommer lämna in en stämningsansökan baserad på de punkter som domstolen inte avvisade.
– För Realtid betyder det här att undersökande journalistik som skrevs på svenska inom ramen för den svenska Yttrandefrihetsgrundlagen nu kan prövas i engelsk domstol. Beskedet om att rätten där godkänner prövning på tre punkter betyder dock inte att Realtid gjort fel, det är först i den formella förtalsrättegången som sanning och relevans i texterna granskas.
Annelie Östlund, en av reportrarna som ligger bakom granskningen förklarar att Eco Energy World stämde fem artiklar medan Svante Kumlin stämde åtta. Företaget får alltså inte gå vidare med något förtalsmål men Svante Kumlin får bedriva en förtalsprocess gällande tre olika artiklar.
– De artiklarna är vi fullt beredda att försvara i domstol på basis av sanning och relevans, det vill säga public interest. Vi anser att vi inte har några problem att göra det. Vår granskning av bolaget baseras på offentliga handlingar från domstol och bolagsverk samt på bolaget egna pressmeddelanden och andra aktörers marknadsföring på nätet, säger hon till Dagens Media och fortsätter:
– Vi anser att vi har varit öppna med våra källor och de finns för vem som helst att se. Kommer vi till domstol med de här artiklarna då kommer vi ha med oss de här dokumenten.
Vidare lyfter Annelie Östlund förtalsanmälan mot henne själv, Per Agerman, Camilla Jonsson och Realtid i ett bredare perspektiv.
– Eftersom det finns en möjlighet för både företag och rika individer att stämma svenska journalister i London är det kanske dags för alla journalister att läsa in sig på den brittiska lagstiftningen.
Hon ställer sig även frågande till värdet av den svenska pressfriheten, när förtalsmål mot artiklar skrivna av svenska journalister på svenska kan bedrivas utomlands.
– Vad är den värd om man bara genom att dra målet utomlands kan försöka tysta oss? säger hon.
Jessica Ní Mhainín är policy och campaign manager på Index on Censorship och väl insatt i Realtids case. Hon ser positivt på att de flesta punkterna avvisades men ser allvarligt på att Realtid kan behöva försvara de återstående tre artiklarna.
– Vi välkomnar High Courts beslut att lägga ner stora delar av ärekränkningsfallet mot den svenska näringslivs- och finanstidningen Realtid, dess chefredaktör och två av dess undersökande journalister. Vi är dock fortfarande oroade över att Realtid ändå kan behöva fortsätta att försvara sig i Londons domstolar, säger Jessica Ní Mhainín och fortsätter:
– Detta fall understryker återigen det akuta behovet för Storbritannien att anta anti-SLAPP-lagstiftning, och särskilt en filtermekanism som kan utrota SLAPP:s i ett tidigt skede.
Svante Kumlin och hans företagsgrupp Eco Energy World valde att stämma Realtid för förtal efter att tidningen under 2020 granskat bolaget inför en börsnotering. Stämningsansökan lämnades in i november 2020.