fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Realtid får böta för bildpublicering

Publicerad: 14 november 2012, 13:40

Stockholms tingsrätt dömer realtid.se och Alternativ Media till böter för olovlig bildanvänding.

Ämnen i artikeln:

Jonas Wiwen-NilssonRealtid

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Dagensmedia.se har tidigare skrivit om att greve Philip Douglas dragit Alternativ Medias affärssajt realtid.se och dess ansvarige utgivare Jonas Wiwen-Nilsson inför tingsrätten.

Anledningen är en bild som realtid.se publicerade på sin sajt 2009. Fotografiet föreställer Philip Douglas tillsammans med ytterligare en person.

Philip Douglas säger i sitt yrkande till Stockholms tingsrätt att han har ensamrätt till fotografiet samt att publiceringen innebär ett intrång i hans rätt enligt upphovsrättslagen.

Philip Douglas anser dessutom att bilden har förvanskats och använts på så sätt att en kränkning har skett och att tidningen har gjort sig skyldig till otillåtet tillgängliggörande av bilden.

Han har därför yrkat på att Alternativ Media och Jonas Wiwen-Nilsson, vd och ägare på realtid.se, ska betala honom 75 000 kronor jämte ränta.

Realtid.se säger i domen att de uppfattade att det var den person som lämnade över bilden till redaktionen som var bildens upphovsman. De säger vidare att Philip Douglas inte har tagit någon skada av publiceringen och att en skälig ersättning är för bilden är 5 200 kronor.

I domskälet skriver Stockholms tingsrätt att det är klarlagt att det är Philip Douglas som är bildens upphovsrättsman och att publiceringen av bilden innebär en kränkning av hans ideella rätt. Publiceringen anses dock inte vara kränkande för Philip Douglas anseende eller egenart som upphovsrättsman.

Stockholms tingsrätt anser att en skälig ersättning för bilden är 1 915 kronor.

Då realtid.se publicerat bilden fyra gånger döms Alternativ Media och Jonas Wiwen-Nilsson att betala 9 660 kronor i ersättning till Philip Douglas, detta inklusive en ersättning på 2 000 kronor för kränkningen av Philip Douglas ideella rätt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev