Raseri mot Facebook efter blockering av feministsajt

2013-05-15 09:14  

Den feministiska sajten trettiotreanledningar.com blev för mycket för Facebook – som nu blockerat sajten.

Det var i går som en länk till trettiotreanledningar.com började delas på Facebook.

Sajten, som listar 33 anledningar till varför feminism behövs, spreds till en början snabbt på Facebook.

Snart började dock länkarna att försvinna från det sociala mediet och nu står det klart att sajten helt har blockerats av Facebook.

Försöker man dela länken till sajten möts man istället av meddelandet "You can't post this because it has a blocked link". Det går inte heller att skriva "trettiotreanledningar.com" som brödtext i en statusuppdatering.

Något pikant då en av sajtens anledningar till varför feminism behövs handlar om just Facebook och vilka bilder det sociala mediet tillåter.

Blockeringen har gjort många rejält förbannade och hittills har över 800 personer skrivit på ett internetuppror mot "Facebooks misogyna och anti-feministiska censur".

"Det är naturligtvis helt uppåt väggarna att forumet tar sig friheter som dessa som inte går att kalla något annat än politisk censur. Inte minst med tanke på all den kvinnofientliga skit som man i dagsläget faktiskt tillåter. Vad kan skrämma mer än den bild av verkligheten som den här sidan visar?", bloggar journalisten Karin Andersson.

Även Sofia Zackrisson, som driver trettiotreanledningar.com, har kommenterat blockeringen:

"Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli så stort. Här satt jag hemma och var upprörd över alla orättvisor och undrade vad jag kunde göra. Jag öppnade upp ögonen, sparade material och fixade ihop denna sida. Och vips så har den delats av ca 21000 personer.

Glädje och hopp, tills facebook blockerar alla länkar och stoppar all spridning... Här har vi definitivt en potentiell #34. Nu är jag ju dock inte säker på varför detta hände, om det var facebook som medvetet blockerade sidans spridning eller om det ligger någon annan orsak bakom.

Om det är så att facebook medvetet blockerat denna sida; skandal", skriver hon i sin blogg.

I Sverige jobbar Facebook med pr-byrån Northern Link PR. När Dagens Media når Jan Fredriksson på Northern Link vet han dock inte varför länken till trettiotreanledningar.com blockerats.

– Men det är teamet i Dublin som har agerat utifrån inkomna rapporter om att någonting här bryter mot Facebooks regler, säger Jan Fredriksson.

Han drar dock till med en gissning:

– Jag antar att det har varit ganska hett i diskussionerna, vilket i och för sig inte är ett brott mot Facebooks regler.

Northern Link ska nu undersöka ärendet med Facebook och återkomma till Dagens Media.

Facebook har flera gånger tidigare fått hård kritik för sin kvinnosyn.

UPPDATERING:

Några timmar efter att Dagens Media har publicerat den här artikeln går det återigen att lägga upp en länk till trettiotreanledningar.com på Facebook.

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt