Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Rapport: Corona har satt fart på digitaliseringen

Publicerad: 15 December 2020, 14:59

I år presenterar Internetstiftelsen sin rapport ”Svenskarna och internet” även på hösten – för att kartlägga hur pandemin påverkat våra medievanor.

Foto: Pixabay

Pandemin har gjort att fler än någonsin – och även äldre – går online. Det visar årets upplaga av Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet”, som i år för första gången även publiceras under hösten.


Ämnen i artikeln:

Svenskarna och internet

Antalet personer som använder internet är fler än det någonsin har varit. Det visar höstens upplaga av ”Svenskarna och internet”, som gjorts för att undersöka effekterna av coronapandemin.

– Den stora skillnaden mellan första och tredje kvartalet är att användningen har gått upp mycket och det har fått effekter. Pensionärer använder i större utsträckning internettjänster som de inte använde före pandemin, men vi ser också att missnöjet i vissa grupper går upp i takt med ökad skärmtid, säger Måns Jonasson, digital strateg vid Internetstiftelsen som sammanställer rapporten, till TT/Omni.

De helt nya internetanvändarna uppgår till 1 procent, vilket är fler än i tidigare upplagor av rapporten. Bland dem är majoriteten 76-plusare. Och det är e-handel och videosamtal som lockat ut den äldre målgruppen på nätet. Det är även i den målgruppen det finns flest personer som premiärhandlar digitalt.

Av samtliga internetanvändare har en tredjedel blivit en flitigare användare under coronautbrottet. En på fyra har också mer frekvent börjat e-handla, visar rapporten.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenskarna och internet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.