Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Rapport: Corona har satt fart på digitaliseringen

Publicerad: 15 december 2020, 14:59

I år presenterar Internetstiftelsen sin rapport ”Svenskarna och internet” även på hösten – för att kartlägga hur pandemin påverkat våra medievanor.

Foto: Pixabay

Pandemin har gjort att fler än någonsin – och även äldre – går online. Det visar årets upplaga av Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet”, som i år för första gången även publiceras under hösten.

Ämnen i artikeln:

Svenskarna och internet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Antalet personer som använder internet är fler än det någonsin har varit. Det visar höstens upplaga av ”Svenskarna och internet”, som gjorts för att undersöka effekterna av coronapandemin.

– Den stora skillnaden mellan första och tredje kvartalet är att användningen har gått upp mycket och det har fått effekter. Pensionärer använder i större utsträckning internettjänster som de inte använde före pandemin, men vi ser också att missnöjet i vissa grupper går upp i takt med ökad skärmtid, säger Måns Jonasson, digital strateg vid Internetstiftelsen som sammanställer rapporten, till TT/Omni.

De helt nya internetanvändarna uppgår till 1 procent, vilket är fler än i tidigare upplagor av rapporten. Bland dem är majoriteten 76-plusare. Och det är e-handel och videosamtal som lockat ut den äldre målgruppen på nätet. Det är även i den målgruppen det finns flest personer som premiärhandlar digitalt.

Av samtliga internetanvändare har en tredjedel blivit en flitigare användare under coronautbrottet. En på fyra har också mer frekvent börjat e-handla, visar rapporten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev