Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Publicisterna om om Aftonbladets granskning: "Flashback är inget oviktigt"

Publicerad: 10 Februari 2015, 09:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:08

Aftonbladets avslöjande om hot och rasism på Flashback fortsätter – Jan Helin förklarar varför han publicerar namn och bild på en näthatande jurist.


Ämnen i artikeln:

Flashback

Aftonbladets avslöjande av medlemmar på Flashback fortsätter. I dag berättar tidningen både om en tidigare politiker inom Miljöpartiet samt en jurist i EU-parlamentet.

– Det är intressant att Flashback avslöjas. Det är ett laglöst land idag, och även om jag tycker att yttrandefriheten ska vara bred så får man inte hota folk och hetsa mot folkgrupper. Lagstiftarna har inte hängt med där. På Flashback tillåts ju otroligt grova uttalanden, säger Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare på Journalisten, till Dagens Media och fortsätter:

– Aftonbladet verkar ha gjort ett övervägande om vilka som borde tåla namn- och bildpublicering. Så vitt jag kan bedöma verkar det vara offentliga personer.

Men är det rätt att hänga ut en vanlig tjänsteman, som juristen till exempel?

– När det gäller enskilda namnpubliceringar måste det vara utgivaren som tar beslutet, sedan får man se i efterhand om det var rätt eller fel. Jag kan inte kommentera det. Det är en utgivarfråga och jag måste tro att de har följt sin idé. Sedan är det såklart hemskt att bli avslöjad när man tidigare har varit anonym, säger Helena Giertta.

Jan Helin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet, försvarar beslutet att publicera namn och bild på juristen.

– Det är kontroversiella publiceringar och vi får både kritik och uppmuntran. En jurist som avlönas av parlamentet tycker vi har en såpass offentlig tjänst att publiceringen är skälig, säger han till Dagens Media och fortsätter: 

– Vi kommer gå vidare  med publiceringar om folk som bedriver hat och hot. Vi vill väcka diskussionen om vem som egentligen är ansvarig för det som händer på Flashback.

Helena Giertta jämför avslöjandena med när Expressen förra året valde att publicera namn och bild på vissa personer som hade kommenterat på Avpixlat.

– Det är bland annat sådant här som journalistiken ska ägna sig åt. Vi ska granska och ta fram sådant som folk inte känner till. Flashback är inget oviktigt. Många människor går in där och tror att de får läsa sanningar, så vi måste avslöja att det även finns rena hot och rasism där, säger hon.

Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen, har som sagt tidigare arbetat med Researchgruppen. Han vill inte kommentera Aftonbladets artikelserie, men skriver i ett mail till Dagens Media:

"Jag avböjer att kommentera de konkreta storysar som Aftonbladet lagt ut, det är omöjligt att recensera det som publicerats när man inte tagit del av publiceringsunderlaget. En generell kommentar, men det är just bara ett allmänt konstaterande, är dock att den som sprider främlingsfientlighet får finna sig att granskas i offentligheten om hen har en offentlig position eller om hen näthatat i en sådan omfattning att det snarast handlat om massdistribution av rasism i syfte att påverka den politiska debatten".

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Flashback

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.