Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Publicister kritiska till Facebooks nya policy

Publicerad: 25 maj 2018, 07:37
Uppdaterad: 25 maj 2018, 12:02

Facebooks nya policy möts av kritik från publicister – Financial Times stoppar sin annonsering på plattformen. arbete med nya regler och policys gällande politiskt annonsering möts av kritik från publicister – ännu en gång.


Facebooks nya regler gällande politiskt annonsering på plattformen mötte i början av veckan stora protester från flertalet amerikanska publicister, däribland News Media Alliance: organisationen som representerar 2 000 nyhetsorganisationer så som The Washington Post, The Wall Street Journal och The New York Times.

Organisationen menade bland annat att Facebooks nya reglering riskerade att klumpa ihop journalistiskt innehåll med propaganda, och bad samtidigt sociala medier-jätten om att ta bort publicisters sponsrade innehåll från de annonser som "loggas", eller att dessa skulle registeras i en separat lista.

Campbell Brown, chef för nyheter och partnerskap på Facebook, replikerade med att de arbetar vidare med sättet som annonserna ska loggas på.

– Vi inser att nyhetsartiklar om politik är annorlunda och vi arbetar med publicister för att utveckla rätt tillvägagångssätt, sade Campbell Brown till The Wall Street Journal.

Under gårdagen rullade Facebook, i en del av arbetet med att förhindra aktörer som vill påverka och riskerar att hota den politiska processen i USA, så ut en ny policy kring politisk reklam.

Både Facebook och Twitters nya regler för politisk annonsering ska tvinga politiska marknadsförare att registrera sig. Bakgrunden är att nätjätten inte kommer att blockera politiska annonser. Istället lanserar de nu en märkning av annonser med orden "betalt av", där den som klickar på stämpeln ska kunna se hur mycket pengar som spenderats på annonsen samt hur många som sett den. Det skriver Cnet.

De nya reglerna som börjar gälla i USA från och med den här månaden, innefattar även annonser från publicister.

Och inte heller den här gången låter kritiken från just publicisterna att vänta på sig.

Digiday rapporterar om att de två amerikanska medieorganisationerna Financial Times och New York nu stoppar sina reklaminvesteringar på plattformen som ett svar på Facebooks nya policy.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.