Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Prognos: Videoannonsering blir viktigare för varumärkesbyggande

Publicerad: 8 December 2015, 05:48
Uppdaterad: 9 December 2015, 10:23

Sju saker du måste veta om utvecklingen på den globala mediemarknaden.


Mobilannonsering spås öka, videoannonsering blir viktigare för varumärkesbyggande och Indien, Indonesien och Filippinerna är hotspots för annonstillväxt. Det visar en ny prognos från Zenith som förutspår hur utvecklingen av mediemarknaden kommer att se ut.

Prognosen tar även upp en rad andra saker som du måste veta om utvecklingen på den globala mediemarknaden:

1. Mobilannonsering spås öka mellan 2015-2018 och desktopannonsering kommer att nå sin peak under 2017, då annonsinvesteringarna går från desktop till det mobila.

2. Programmatiska köp kommer för första gången stå för mer än hälften av all displayannonsering (53 procent) i år, och kommer även att stiga till 60 procent under 2016.

Och trots att programmatic minskar sin tillväxtfart spår Zenith ändå att den kommer att växa sig stark och till slut stå för två tredjedelar av den globala mediemarkanden.

3.Tv är fortfarande det dominerade mediet när det gäller medieinvesteringar men Zenith spår att internet kommer att ta över under 2018.

Zenith tror att tv peakade under 2012 och förväntas minska till 2018.

En av anledningarna till att internet kommer att ta över är att betalt sök ökat kraftigt.

4. Videoannonsering blir viktigare för varumärkesbyggande.

Videoannonsering, både på tv och online, vinner båda andelar av displayannonsering. Tv erbjuder kapacitet via sin räckvidd, medan man med online video kan skräddarsky sina marknadsföringsbudskap. Båda är dock kraftfulla verktyg för att etablera varumärkeskännedom.

Zenith uppskattar att videoannonsering kommer att slå rekord under 2015.

5. Trots att tidskriftsförlagen kommer att minska sina annonsintäkter överlag under nästa år spår Zenith att intäkter från de digitala upplagorna kommer göra att mediehusen går med vinst under nästa år.

6. Under 2016 kommer de globala annonsinvesteringarna att öka med 6,1 miljarder dollar.

Annonsmarknaden i världen har varit stabil sedan 2011 och vuxit med cirka 4 -5 procent per år, och Zenith förväntar sig att denna tillväxt kommer att fortsätta vara stabil åtminstone fram till 2018.

Men 2016 kommer att bli ett relativt starkt år, då det är ett "vart fjärde år", då annonsutgifter förstärks av händelser som det amerikanska presidentvalet, sommar-OS och fotbolls-EM.

7. Indien, Indonesien och Filippinerna är hotspots för annonstillväxt.

Annonstillväxten saktar ned i tre av de fyra BRIC-länderna som varit ansvariga för mycket av den senaste decenniets annonsmarknadsexpansion.

Det fjärde BRIC-landet – Indien – väntas dock få en fortsatt kraftig ökning, vilket gör det till en hot-spot för annonstillväxt, tillsammans med Indonesien och Filippinerna. Dessa marknader gynnas av en ihållande, sund ekonomisk tillväxt och en stark personlig konsumtion.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.