Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Pr-byrå kartlägger Twitter-väljare

Publicerad: 28 maj 2009, 08:25
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Burson-Marsteller försöker fånga upp twitter-intresset inför valet och samtidigt sälja in sina egna tjänster till potentiella kunder. De får draghjälp av SVT.


Hans Kullin På Tweetelect09.eu listas alla Twitter-inlägg som listas inom vissa speciella kategorier som har med EU-valet att göra. På Predict09.eu låter Burson-Marsteller brittiska forskare förutse valet och pr-byrån sponsrar sajten Votewatch.eu där EU-parlamentarikers jobb visas upp.

- Vi gör det här för att marknadsföra vår kompetens inom public affairs och digitala medier. Det är första gången Twitter som kanal finns med i ett val och det är intressant att följa hur partierna använder kanalen, säger Hans Kullin, nordiskt ansvarig för digital pr på Burson-Marsteller.

Under valdagen har byrån även tillåtelse att liveströmma SVT:s valvaka på Tweetelect09.eu.

- Det är inget direkt samarbete men vi har fått tillåtelse att visa upp deras sändning hos oss. I andra länder, bland annat Frankrike, har vi andra sändningar.

Tweetelect09.eu gick upp i måndags, sedan dess har 1.000 Twitter-inlägg från Sverige om valet registrerats. Det är drygt 20 procent av alla inlägg i EU, bara Frankrike är större trots Sveriges i sammanhanget lilla befolkning.

- Vi ligger långt framme med sociala medier och Twitter i allmänhet. Sedan har integritetsdebatten fått en ovanligt hög profil hos de som finns på Twitter vilket också gör att svenskarnas intresse för valet syns mer.

Hittills har Vänsterpartiet och Piratpartiet synts mest i den svenska Twitter-debatten.

- Det är för tidigt för att dra några stora slutsatser men det vi kan se är att den borgerliga sidan synts mindre än oppositionen, säger Hans Kullin.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.