Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Populära Faceapp – möjligt ryskt säkerhetshot

Publicerad: 18 juli 2019, 09:32

Säkerhetsexperter varnar för populära appen Faceapp som har 80 miljoner användare. Användarnas information kan användas till ansiktsigenkänning.


Appen Faceapp har stigit i popularitet. Framförallt det verklighetstrogna filter som man kan applicera på sitt porträtt, som skapar en äldre version av ens selfie – och som många delar i sina sociala kanaler.

Men appen har nu fått cyberexperter att reagera, skriver Market Watch. Det är i vanlig ordning användardatan som apptillverkaren antas vara ute efter, enligt den framstående amerikanska säkerhetsexperten Robert Siciliano. 

Enligt appens integrationsregler får bilden som laddas upp användas i andra länder. Till exempel inom marknadsföring och till ansiktsigenkänning. Bakom appen står det ryska företaget Wireless Lab.

Vidare menar Robert Siciliano, att osäkerheten kring ryska företag är stor, eftersom ryska regeringen kan kräva åtkomst till bolagens data och servrar. 

Den amerikanske senatorn Chuck Schumer har uppmanat FBI att undersöka om Faceapp utgör en säkerhetsrisk.

”Det skulle vara djupt oroande om personlig information delas vidare till en fientlig främmande makt som är i aktivt cyberkrig med USA”, skriver  Chuck Schumer till FBI, enligt Aftonbladet.

Faceapp lanserades 2017 har enligt företaget över 80 miljoner användare över hela världen.

Janne Naess

Reporter (Föräldraledig)

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News