Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Polisen: Vi kunde inte garantera säkerheten

Publicerad: 7 augusti 2012, 04:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:15

Kronobergspolisens Facebooksida fick stängas ner på grund av ett inlägg som väckte starka reaktioner hos allmänheten. Kronobergspolisens informationschef säger att man har tydliga regler kring vad som får skrivas i sociala medier.


Den senaste tiden har polisen varit inblandad i en rad uppmärksammade inlägg på Twitter och Facebook. I söndags var det en polisman i Växjö som skrev ett kontroversiellt inlägg om en berusad 16-åring, vilket resulterade i så pass mycket reaktioner att Facebooksidan fick stängas ner.

När dagensmedia.se når Robert Loeffel, informationschef vid polisen i Kronoberg, menar han att Facebooksidan stängdes ner av säkerhetsskäl.

- Vi har restriktioner för vad man får skriva genom våra officiella kanaler och att vi skulle få så här mycket uppmärksamhet anade jag inte. Efter sådan här uppmärksamhet kan vi inte garantera säkerheten, därför stängdes sidan ner, säger han och fortsätter:

- Det är även viktigt att ha i åtanke att du som polis är en officiell företrädare för polisen. Det gäller på Twitter, Facebook, såväl som när du patrullerar på gatan. Tonen på Facebook är lättsam och i det gäller det att inte få en alltför lättsam ton. Det är viktigt att tänka på.

Stefan Marcopoulos vid Rikspolisstyrelsens kommunikationsavdelning, säger att polisen har en handledning i sociala medier i vilken det står hur poliser får yttra sig i tjänst och att det är olyckligt när polisen hamnar i blåsväder.

- Polisens uppgift är ju att minska brottslighet, vilket är något som ibland provocerar vissa. Men självklart är det olyckligt om polisens förtroende minskar på grund av tveksamt beteende på Facebook eller Twitter, sägerhan till dagensmedia.se.

När det gäller polisers privata twittrande säger sig Robert Loeffel lita på sina medarbetare och deras moraliska kompass.

- Jag litar på mina medarbetare och känner mig säker på att inga sekretessbelagda uppgifter kommer ut, säger han.

Fredrik Hammarbäck

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.