Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag28.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

PO:s sociala medier-utspel sågas

Publicerad: 8 September 2011, 10:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:59

Pressombudsmannen Ola Sigvardssons utspel om att journalisters Facebook- och Twitter-konton ska kunna prövas av Pressens opinionsnämnd får hård kritik av flera publicister.


Ämnen i artikeln:

TwitterPressens opinonsnämndFacebookPressombudsmannen

Det var igår som Ola Sigvardsson öppnade upp för att journalisters privata inlägg i sociala medier som Facebook och Twitter ska kunna granskas av Pressens opinionsnämnd.

– Min uppfattning är att inlägg som svenska journalister som gör i sin yrkesroll på privata konton i sociala medier, ska kunna prövas, sa Ola Sigvardsson.

Utspelet möttes av bestörtning i de sociala medierna där det både sågades och hånades. Nu stöter Ola Sigvardsson också på patrull hos flera publicister.

– Att föra in privata sociala medier-konton inom PO:s jurisdiktion är olyckligt både av taktiska skäl, av pressetiska skäl och av juridiska skäl. Hur ska PON exempelvis kunna avgöra när du är i tjänst och inte? Att reportrarna inte ska säga saker som skadar tidningen regleras dessutom redan av våra egna avtal, säger Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan och fortsätter:

– Det blir en juridisk gråzon. I Sverige har vi yttrandefrihet och det betyder att du har rätt att uttala dig i en massa saker, så vart går gränsen mellan ditt ansvar och ansvarige utgivares ansvar? Även pressetiskt har jag väldigt svårt att se hur en paragraf som ska reglera det här skulle kunna se ut. Det är inte så så att vi vill ha vilda västern men jag tror att det blir svårt att administera sådana här regler via PON.

Även Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är kritisk till förslaget.

– Om en medarbetare på en tidning som omfattas av det pressetiska systemet använder sitt eget Twitter-konto för att skriva något klandervärt, då bör redaktionen tala förstånd med vederbörande. Det ska inte PO göra, skriver han i sin blogg.

Han tror inte heller att ansvariga utgivare skulle vara intresserade av att bevaka sina anställda.

– Vi ska bör skilja lite på yrkesliv och privatliv och det är nog få ansvariga utgivare som vill ta ansvar för kollegornas privatsurfande.

Thomas Mattsson säger också att gränsdragningen blir svår även om det bara gäller inlägg som är skrivna i journalistens yrkesroll.

– Om privata sociala medier-konton ska omfattas av det frivilliga pressetiska systemet får det sannolikt flera konsekvenser. En direkt effekt blir att många journalister kommer att skaffa sig flera konton, för att kunna skilja yrkes- och privatliv, och att en del av den spontanitet och direktkommunikation som många uppskattar i dag kommer att gå förlorad. Om det är bra eller dåligt får var och en avgöra, men mest dåligt är min uppfattning.

Daniel Nordström, chefredaktör på Västerbottens Folkblad, är däremot av en annan åsikt.

– Det är en intressant tanke och jag tycker det finns en logik i att man gör så här. En sak som jag tycker är intressant är att journalister väldigt ofta skriver på sina Twitter-profiler att de är anställda av en tidning men att de twittrar sina egna åsikter. Jag fattar inte varför man gör så. Det går inte att ena stunden twittra jobbrelaterade grejer och andra stunden twittra privat. En journalist är alltid en journalist. Så jag tycker att det här förslaget är logiskt, säger han och fortsätter:

– Det som är lite svårt är hur det hela ska hanteras. Vart går exempelvis gränsen mellan fritid och yrke?

Det kan inte vara problematiskt att man ska hålla reda på sina medarbetares privata konton?

– Det beror väl lite på hur många medarbetare du har. För mig är det inte ett så stort problem, men är man på Aftonbladet eller Expressen antar jag att det är värre.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.