fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Plagiat på Bulletin

Publicerad: 24 februari 2021, 06:59

En genomgång Dagens Nyheter har gjort visar att det förekommer plagiat i ett tjugotal fall på nyhetssajten Bulletin.

Foto: Bulletin

Ett tjugotal artiklar på Bulletins sajt är helt eller delvis plagierade – antingen från pressmeddelanden eller från andra nyhetsmedier. Det visar en granskning av Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

BulletinIvar Arpi

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Bulletin väckte mycket uppmärksamhet redan före lanseringen i december i fjol. Inte minst eftersom sajten hade lyckats locka över många kända ledarskribenter från stora traditionella medier.

Sedan sajten sjösattes dagarna före jul har dock uppmärksamheten minskat – trots att en ommöblering i ledningen nyligen, då Ivar Arpi tog över chefredaktörskapet efter medgrundaren Paulina Neuding, skvallrar om att det är rörigt på Bulletin.

– De här förändringarna är absolut ett resultat av att vi har vuxit fort. Om det sedan har funnits någon friktion så är det nog för att det gör det i alla unga, snabbt växande företag. Men det är inte skälet till att Paulina Neuding byter position inom företaget, sade Ivar Arpi till Dagens Media i förra veckan.

Att sajten har vuxit fort – och i takt med det fått hantera en del problem visar sig även på annat håll. I januari började uppgifter om att Bulletin plagierar texter spridas på internetforumet Flashback. Nu rapporterar Dagens Nyheter, som har gått igenom samtliga artiklar som har publicerats under bylinen ”Nyhetsredaktionen”, att ett tjugotal artiklar på Bulletins sajt är helt eller delvis plagierade – antingen från pressmeddelanden eller från andra nyhetsmedier.

– Det var fel person som sattes på fel uppgift med fel hjälp från chefs- och redaktörshåll. Sådant kan ske i en omogen organisation i början. Det är inget som har upprepats sedan det upptäcktes, säger Ivar Arpi, som dock inte var chefredaktör under den tid de plagierade texterna publicerades, till dn.se.

Efter att Bulletin har uppmärksammats på detta har en del av de utpekade texterna tillförts källreferenser.

LÄS OCKSÅ: Ivar Arpi: ”Bulletin är ingen högersajt”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev