Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Piratfrågan till Meg i Göteborg

Publicerad: 13 November 2014, 09:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:22

Efter stämningen mot Bredbandsbolaget – piratfrågan blir hett ämne på Mediedagarna i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

BredbandsbolagetThe Pirate Bay

Dagens Media, Dagens Industri och Svenska Dagbladet har under hösten rapporterat om det växande hotet från de nya illegala streamingsajterna.

I måndags avslöjade Dagens Media att den samlade film- , tv- och musikbranschen går till domstol för att tvinga Bredbandsbolaget att strypa tillgången till Swefilmer och The Pirate Bay. Det är ett unikt rättsfall, då det är första gången som frågan prövas i domstol i Sverige.

Nyheten fick stor spridning, och frågan debatterades bland annat i Aktuellt tidigare i veckan. I går kunde Dagens Media berätta att ett amerikansk filmbolag går till det svenska rättsväsendet för att kräva ut namn på svenska bredbandskunder som misstänkts ha spridit en film via fildelning.

Efter Dagens Medias avslöjande väljer nu Mediedagarna i Göteborg, Meg, att ta upp piratfrågan under det stora branscheventet i mars.

”Frågan har blivit ännu mer aktuell i och med att FTVS (Film- och tv-branschens samarbetskommitté) precis inlett en juridisk process för att se om tjänsterna Swefilmer och The Pirate Bay kan hindras att nå de svenska internetanvändarna”, skriver Meg i ett pressmeddelande. 

Film- och tv-branschens samarbetskommitté ska hålla ett seminarium på Meg fokuserat på de kommersiella villkoren på nätet.

– Jag ser Meg som en naturlig plats att föra det här samtalet och ett tillfälle att diskutera de större sammanhangen. Jag hoppas kunna bidra med insikter om de kommersiella villkoren på nätet, säger Per Strömbäck, sakkunnig inom digitala näringsfrågor hos FTVS, i pressmeddelandet.

Han ska också moderera samtalet på seminariet.

Dagens Medias avslöjande om stämningen mot Bredbandsbolaget kom samma dag som The Pirate Bay-grundaren Peter Sunde släpptes fri efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff från The Pirate Bay-domen.

Sedan tidigare är det klart att Peter Sunde blir en av MEG:s affischnamn, tillsammans med Watergate-avslöjaren Carl Bernstein.

Peter Sundes föredrag ska handla om hans syn på yttrandefriheten i Sverige och hur han kommer att fortsätta att kämpa för ett öppet internet.

LÄS DAGENS MEDIAS AVSLÖJANDE:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.