Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

PewDiePies miljonregn – tio miljoner rakt ned i fickan

Publicerad: 3 September 2014, 11:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:30

Han nådde nyligen 30 miljoner prenumeranter. Nu står det klart hur mycket Felix Kjellberg tjänar på sin succékanal.


Ämnen i artikeln:

YoutubePewDiePie

Hur mycket fenomenet PewDiePie tjänar på sina nu 30 miljoner prenumeranter på Yotube har rönt internationell uppmärksamhet. Ansedda Wall Street Journal spekulerade tidigare i år om att det rörde sig om fyra miljoner dollar per år i intäkter, motsvarande 28 miljoner kronor.

Bokslutet för Felix ”PewDiePie” Kjellbergs bolag visar att tidningen var mycket nära sanningen.

Under 2013 drog hans bolag in 29,6 miljoner kronor. 2012 års siffra, som då fick många att höja på ögonbrynen var 7,2 miljoner kronor. Detta gällde dock endast en sexmånadersperiod.

Resultatet för 2013 borde få vilken mediechef som helst att bli avundsjuk. Då bolagets kostnader stannade på 850 000 kronor, varav 420 000 kronor var lön till Felix Kjellberg, blev rörelseresultatet 28,8 miljoner kronor. Det ger en rörelsemarginal på 97 procent.

Felix Kjellberg, som driver världens största Youtubekanal, sett till antalet prenumeranter, bidrog 2013 med 6,7 miljoner till Sveriges statskassa i form av bolagsskatt på vinsten.

Felix själv blev betydligt mer förmögen under året, då bolaget delade ut tio miljoner kronor i aktieutdelning. Han är ensam ägare till samtliga aktier.

För några dagar sedan meddelade Felix i ett klipp på sin Youtube-kanal att han tröttnat på näthat och provokationer, och därför bestämt sig för att stänga av kommentarerna på sina klipp.

– Det är mest spam, reklam och provokationer där. Det betyder ingenting för mig. Det har stört mig länge. Nu stänger jag av kommentarerna – för alltid, säger han i klippet.

I klippet tackade han även sina fans, eller ”bros”, för att han nyligen nådde 30 miljoner prenumeranter.

– Det betyder mycket för mig att ni bros stödjer mina videos, det betyder mycket för mig. Att 30 miljoner gör det är ganska fantastiskt.

Istället ska Felix Kjellberg använda Twitter och andra tjänster för att kommunicera med sina fans.

LÄS DAGENS MEDIAS DOKUMENT OM PEWDIEPIE i Dagens Media #15 2013 – som ges ut i pappersform och digitalt via Dagens Medias tidningsapp för Iphone/Ipad eller Android.

Teckna din prenumeration här

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

YoutubePewDiePie

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.