Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Pengarna slut – Atflick ansöker om företagsrekonstruktion

Publicerad: 3 April 2013, 11:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:50

Han skulle utmana Netflix med video-on-demand-tjänsten Atflick. Nu har Marcus Starbergers bolag drabbats av en akut likviditetskris.


Ämnen i artikeln:

HBO NordicNetflix

Dagens Media kunde i onsdags avslöja att en anställd begärt Netflix-utmanaren Atflick i konkurs – efter att medarbetaren inte fått lön under flera månader.

Marcus Starberger, vd och majoritetsägare i Atflick, valde då att helt mörka bolagets ekonomiska kris.

– Det är en intern grej som gick lite långt mellan en anställd och ledningen. Men det är löst nu och är inget hot mot bolaget. Ansökan kommer att dras tillbaka, sade han till Dagens Media.

Det visade sig dock att ett stort antal anställda drabbats av utebliven lön.

Dagen efter, på skärtorsdagen, skrev Marcus Starberger under en ansökan om företagsrekonstruktion som lämnades till Stockholms tingsrätt.

Där konstateras det svart på vitt att Atflick har slut på pengar. Bolaget har ställt in sina betalningar – och har sedan februari inte kunnat betala lön till dess elva anställda.

– Jag mörkade inget. Om man sätter sig in i frågan finns det mer än vad som har stått i Dagens Media. Vi har löst allt det där och jag känner mig konfident i den situation som har uppstått, säger Marcus Starberger i dag om situationen.

En lyckad företagsrekonstruktion bedöms vara det enda alternativet till konkurs.

Atflicks tjänst är för närvarande i beta-läge. Krisen beror på att den breda lanseringen mot marknaden har försenats och att intäkterna därmed har uteblivit.

Så snart VOD-tjänsten kan lanseras ska verksamheten kunna bära sina egna kostnader.

”Bolagets nuvarande ägare, däribland bolagets hyresvärd och tillika fordringsägare, har ställt sig villiga att – till dess extern finansiering är säkrad – finansiera fortsatt drift av verksamheten under rekonstruktionen”, står det i rekonstruktionsansökan.

Förutsatt att likviditetskrisen kan lösas är tjänsten redo att lanseras brett inom en snar framtid.

Josephine Charpentier, marknadsansvarig på Atflick, lovar att de anställda som dragit bolaget inför tingsrätten och till kronofogden då deras löner uteblivit ska få betalt ”inom en eller två veckor”.

Nu ska Atflick låta ett teknikbolag på konsultbasis sköta programmeringen istället för att ha egna anställda. 

Nya investerare ska lösa finansieringen på sikt.

– Vi har investerare på ingång, men det kanske tar någon månad till. Därför har vi ansökt om rekonstruktion.

Vilka är investerarna?

– Det kan jag inte säga. Men det är ett stort bolag som kan föra oss vidare i och med att de jobbar med teknik och har en stor kundstock.

Atflick ska konkurrera på den glödheta marknaden för tv och film på nätet, där aktörer som Netflix, HBO och Viasat storsatsar i Sverige.

Atflick kallar sig ”den första video-on-demand tjänsten att erbjuda sina användare friheten att välja hur man vill nyttja tjänsten”. Detta då abonnemangen kommer att säljas i tre nivåer.

– Det är ingen risk att bolaget sätts i konkurs, men vi har hamnat i likviditetskris efter som vissa sker har tagit längre tid än beräknat. Vi räknar med att kunna lansera tjänsten om en till två månader.

Sedan tingsrätten beslutat om att en företagsrekonstruktion ska inledas för Atflick är bolaget tills vidare skyddat från konkurs.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

HBO NordicNetflix

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.