söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

"Partierna tAPPar mobila väljare"

Publicerad: 2 september 2010, 08:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:40

För lite interaktivitet och för låg nyhetspuls. Springtimes Fredrik Pallin underkänner partiernas Iphoneappar inför valet. Platt fall, skriver han.

Ämnen i artikeln:

IphoneFredrik PallinSpringtime

Vi är mitt inne i århundradets mest intensiva valrörelse, mitt inne i århundrandets mest spännande teknikskifte när det kommer till sätt att kommunicera. Alla pratar om sociala medier och partierna spänner bågen högt för att synas mest, flest och transparent. Aldrig förr har intresset och möjligheten till dialog varit större bland väljare och valda. Tittar man på partiernas webbar och sociala medier ser vi rejäla framryckningar jämfört med förra året. Men när det gäller mobil kommunikation är det platt fall.

I stort sett varenda röstberättigad har en mobiltelefon i fickan och andelen avancerade mobiler med internetuppkoppling ökar för varje dag. Lägg därtill att över en halv miljon svenskar har en iPhone och fler lär det bli, eftersom just den mobilen toppar alla operatörers försäljningslistor.

Då är det ganska märkligt att när partierna slår på stora trumman och satsar på iPhone-appar verkar det som att de är tillbaka till internet anno 1997. Interaktivitet, nyhetsflöden, dialog och allt nytt vi lärt oss verkar som bortblåst.

Går man igenom de appar som nu lanserats gör man inte vågen direkt.

Sämst i klassen är Sossarna som satsar på att hjälpa oss att hitta närmsta vallokal och en länk till en reklamfilm på Youtube. Vad är tanken med det? Det är inte VAR man ska rösta, utan VARFÖR man ska rösta på (S) som är det intressanta.

Alliansens app är inte mycket bättre. Den går ut på att skapa kylskåpspoesi laddat med Alliansen-värdeord. Poesin går sedan dela på Facebook och Twitter. Även för den mest entusiastiska Alliansen-valarbetaren ser jag inte tjusningen med den här appen.

I Centerpartiets app kan man lyssna på Mauds bok och göra en test på hur mycket Maud man är. Vill man veta mer om Centerpartiet länkas man vidare till Centerns hemsida. Efter ett besök kommer man inte tillbaka till den appen.

Kristdemokraterna satsar på humor. Vi får lyssna på olika roliga citat av Göran Hägglund, och här kommer också lite interaktivitet. Appen syndikerar Görans Twitter, blogg och Kristdemokraterna på Youtube. Nu börjar det likna något.

Bäst i klassen är de Rödgröna som precis lanserat sin app. Som enda app kan man faktiskt sätta sig in de Rödgrönas politik och vad som skiljer dem från Alliansen. Dessutom kan man anmäla sig som valarbetare och ställa frågor om de Rödgrönas politik. Men fortfarande saknas interaktiviteten och pulsen i en valrörelse.

Ingen politisk app tar fasta på att skapa interaktivitet och dialog med användaren. Några enkla grepp skulle höja nyhetspulsen och valtemperaturen. Varje dag gör partierna flera utspel, något som går iPhone-användarna förbi. Jag såg fram emot politiska appar där jag på bussen snabbt skulle kunna läsa om dagens debatter, se om det var något torgmöte i närheten där jag befann mig och följa de mest intressanta bloggarna i mobil. En vässad debatt-App skulle också ta vara på möjligheten att omedelbart bemöta utspel från andra partier, utan att passera genom gammelmediernas filter. Det blev dessvärre inget av detta i årets appar, det blev bara ett stort tAPP.

Av: Fredrik Pallin, pr-konsult på Springtime

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev