Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Över 5 000 svenskar vill bli bortglömda av Google

Publicerad: 9 december 2014, 13:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:19

Efter EU-domen – över 5 000 svenska fall där svenskar vill få bort sökresultat har kommit in till sökjätten.


Ämnen i artikeln:

Google

Dagens Media berättade tidigare i dag om den läkare, hemmahörande i Malmö, som stämmer Google för att få sökresultat bortplockade. Detta efter att ha fått nej på en direkt begäran till Google att ta bort länkar till en Flashbacktråd som innehåller grovt kränkande kommentarer samt rasistiska och hotfulla uttalanden.

Enligt mannens advokat Fredrik Engfeldt kan rättsprocessen ses som ett ”pionjärfall”.

– EU-domen är relativt tydlig, men det finns alltid gråzoner. Det handlar dock om så pass grova kränkningar att min klient bör kunna ha framgång Detta är en ny situation, det finns ingen svensk praxis. Detta blir möjligen ett pionjärfall, säger, säger Fredrik Engfeldt till Dagens Media.

Googles nordiska kommunikationschef Gustaf Brusewitz vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Jag har inte tagit del av stämningsansökan och det är svårt att kommentera enskilda fall, säger han till Dagens Media.

Sedan EU-domen i maj, som öppnade för att individer har rätt att begära att sökmotorer tar bort resultat om den enskilde, har Google fått in ett stort antal ärenden.

Företaget redovisar löpande statistik kring frågan i sin öppenhetsrapport.

Hittills har 5 374 svenska begäranden om att få sökresultat om sig själva bortplockade, fördelat på 20 151 webbadresser, inkommit till Google.

Av dessa webbadresser har 38,6 procent tagits bort ur sökresultaten.

– Vi tittar på varje fall enskilt. Ibland är det lätta bedömningar att göra, ibland är det svårare bedömningar då det handlar om ganska vaga juridiska termer, säger Gustaf Brusewitz.

Det är ingen hemlighet att Google inte var nöjda med EU-domen.

– Det var inte så att vi välkomnade den, vi var ganska förvånade. Men ett företag som Google, med de resurser som vi har, kan ta sig an detta, säger Gustaf Brusewitz och fortsätter:

– Detta gäller ju alla sökmotorer, och mindre aktörer kan ha det svårare att hantera detta.

Vid en jämförelse med andra europeiska länder tycks Sverige vara överrepresenterat i statistiken. Från Danmark har 1 859 begäranden kommit in. Motsvarande siffra för Norge är 1 951 och för Finland 2 461.

Alla begäranden hanteras centralt av ett speciellt team inom Googles europeiska organisation, som vid behov tar hjälp av lokal expertis från anställda inom det aktuella landet.

Fenomenet kallas populärt för ”rätten att bli glömd” vilket aktualiserades i och med EU-kommissionens förslag till ny dataskyddsförordning 2012. Både marknadsförare och it-jättar har uttryckt kritik mot förordningen.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev