Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Över 100 anmälningar mot dejtingsajter – bara i år

Publicerad: 12 November 2015, 06:55
Uppdaterad: 14 September 2017, 08:42

Problem med uppsägning och oklara villkor tas upp i de över 100 anmälningar mot dejtingsajter Konsumentverket tagit emot under året.


Bara i år har Konsumentverket tagit emot över 100 anmälningar mot olika dejtingsajter, samtidigt som Allmänna reklamationsnämnden tagit emot ett 20-tal. Det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Flest anmälningar till Konsumentverket i år har riktats mot sajterna Firstdate och Dejtmig.se.

– Framför allt invänder man mot problem med uppsägning, oklara villkor och prova på-erbjudanden som visar sig vara något annat, säger Otto Johansson Hansson, jurist på Konsumentverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Angående dejtingsajten Match.com skriver en anmälare:

" Jag har gjort en en-månadsprenumeration och därefter går det inte att säga upp prenumerationen. Jag har nu läst på nätet att jag inte är ensam om att bli lurad. Snälla hjälp".

En person som har använt dejtingsajten Firstdate skriver i anmälan:

" Det är verkligen en sida som vill lura kunder. Varför har ni inte stoppat dem?! Så många blir lurade. Hemskt".

En tidigare anmälningsvåg mot Firstdate fick Konsumentombudsmannen att reagera, vilket i mars i år resulterade i en seger mot företagen i marknadsdomstolen. Även Mötesplatsen har varit föremål för ett ärende hos Konsumentverket, säger Otto Johansson Hansson.

Han uppmanar kunderna att spara så mycket dokumentation som möjligt och i förhand noggrant läsa på dejtingsajternas avtal.

– Det är inte ovanligt att företag kräver att ett avtal ska sägas upp på ett visst sätt. Men det finns inget stöd i lag för det, det står konsumenten fritt att säga upp ett avtal hur man vill så länge det är tydligt, säger Otto Johansson Hansson till Nyhetsbyrån Siren.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.