Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Ovanligt många Youtube-klipp raderade under pandemin

Publicerad: 27 augusti 2020, 05:56

När Youtube lät algoritmer ta hand om rensningen togs en större del av innehållet bort.

Foto: Pixabay

Youtube har under pandemin i högre grad låtit algoritmer radera innehåll som strider mot plattformens riktlinjer med följden att fler klipp än normalt har tagits bort från plattformen.


Ämnen i artikeln:

Youtube

Google-ägda Youtube aviserade tidigare i veckan att plattformen ska förlita sig ännu mer på algoritmer för att moderera sitt innehåll. Det har hittills lett till en kraftig ökning av borttagna videoklipp, även sådana klipp som normalt sett inte tas bort från Youtube. Det skriver CNN.

Mellan april och juni i år försvann över 11,4 miljoner videos för att de stred mot plattformens regler. Det är mer än dubbelt så många som raderades under de föregående tre månaderna fram till april.

De flesta klippen som togs bort hade koppling till spam, nakenhet och annat material som Youtube listar som skadligt för barn.

Ökningen sammanföll med att plattformens började låta algoritmer och teknik att radera innehåll i stället för människor som skickades till hemmakarantän till följd av coronapandemin. 

Som ett resultat av det har bolaget uppgett att det tagit bort fler klipp än nödvändigt. Cirka 325 000 av de borttagna klippen skulle normalt sett ha godkänts. Och nära hälften av dem återpublicerades i ett senare skede.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Youtube

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev