Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Orvar Säfström gör comeback i rutan

Publicerad: 11 April 2014, 11:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

För att marknadsföra sitt datanät lanserar mobiloperatören Tre den nya webb-tv-serien "Studio Orvar". För Dagens Media berättar programledaren Orvar Säfström om sin förlorade strid på SVT, comebacken i rutan och om sin smidiga 40-årskris.


Ämnen i artikeln:

Tre

Det var när Tre spånade på annorlunda sätt att marknadsföra sitt datanät som Orvar Säfström, känd från bland andra SVT:s "Filmkrönikan" och ZTV:s "Recensenten", kom på tal.

I tio avnsitt, som visas på Tre:s sajt och på mobiloperatörens Youtube-kanal, kommer Orvar Säfström att tipsa om filmer och tv-serier.

Samarbetet passar som handen i handsken, berättar Orvar Säfström.

– I dag är utbudet av film och serier enormt. Samtidigt vet alla som gett sig in i streaming att det är en djungel. Bara sökningen är svår. Det är konstiga kategorier och hopplöst att hitta det man letar efter, säger Orvar Säfström till Dagens Media.

Tanken med "Studio Orvar", som programmet döpts till, är att tipsa tittarna om filmer och serier som kanske fallit mellan stolarna.

– Är man intresserad av populärkultur har man koll på det som kommer men man missar ändå bra grejer. Man tror att alla har sett "True Detective" men nej, alla har inte sett "True Detective". Det finns en massa folk som inte sett "Game of Thrones" än.

Orvar Säfström tog över programledarrollen i "Filmkrönikan" 2003 och ersatte då Nils Sundgren. Redan då fanns en stor diskussion på redaktionen om vilken typ av filmer som programmet skulle fokusera på, berättar Orvar Säfström.

– Det var en diskussion som jag till viss del förlorade. Men jag tyckte i alla fall att det var bisarrt att vi bara pratade om biopremiärer och att vi måste släppa fokus från det. Folk hade börjat ladda ner filmer och streaming hade precis börjat komma igång.

I samma veva blev även import-DVD:er stort i Sverige.

– Vi försökte säga att folk tittar på film på ett annat sätt, men det var helt och hållet inskrivet i programförklaringen att vi skulle recensera de stora biofilmerna som gick upp i Stockholm den veckan och det fick man inte rucka på.

Anledningen var rent internpolitisk.

– Det handlade inte om att SVT gillar film utan att SVT fick gratisreklam i och med att vår betygssymbol stod i bioannonserna varje vecka. Det var bara "glöm det", vilket kändes tråkigt.

Trots det började "Filmkrönikan" tipsa om bland annat filmer som sändes på andra tv-kanaler än SVT:

– Vi tänkte att vi kunde bjussa på det men då blev det ramaskri.

Orvar Säfström menar att vi nu står inför samma vägskäl i samband med att streamingen växer sig allt större.

– Det är streaming folk tittar på men branschen har inte hängt med. Till viss del är det här frågor jag pratat om i 15 år.

Ur den synpunkten passar mobilformatet perfekt, enligt Orvar Säfström.

– Vi vill få igång den här diskussionen. Det blir inte långa spaltmetersrecensioner utan korta tips om bra grejer. Man ska kunna plocka upp telefonen och få ett tips om en bra serie, säger han och fortsätter:

– Det känns som en rolig grej istället för att det var som förr när man läste om en tv-serie som kanske inte ens kommer till Sverige. Hade man tur kunde man beställa en DVD-box från England som kom ett år senare. Herregud jag minns när jag flyttade till USA 1992 och man insåg att alla de här filmerna man drömt om fanns att hyra på VHS, det var bara wow!

Tanken med "Studio Orvar" är också att komma ifrån ett "von oben-perspektiv".

– I dag vill folk själva komma fram till vad de gillar. Man vill ha tips men man vill inte höra någon annan säga att något är bra eller dåligt, säger han och fortsätter:

– Som recensent får man alltid ett rykte om sig att man gillar att såga grejer men det har jag aldrig gillat. Jag har alltid haft inställningen att om någonting är dåligt ska man tipsa om något annat istället.

Hur har du fått anpassa dig i rollen som programledare sett till det korta formatet?

– Dels pratar jag bara om filmer och serier som är lättillgängliga för en svensk publik. Man ska inte behöva jailbreaka sin telefon och gå in på det argentinska mobilnätet för att se de här grejerna. Utbudet är ju så stort ändå, säger Orvar Säfström och fortsätter:

– Formatet är ju helt annorlunda och varje avsnitt är bara ett par minuter så man kan ju inte sitta i en halvtimme och gagga.

Du måste vara koncis.

– Ja, man berättar varför det här är bra och coolt och när ni ändå kollar på serien så passa på att kolla in den här intervjun med skådespelaren som finns på Youtube. Mitt problem är väl bara att jag babblar så mycket, säger Orvar Säfström och skrattar.

Hur känns det att prata film igen?

– Det gör jag ju jämnt ändå även om det inte är någon kamera där, haha. Nej men det är jättekul. För mig är det roligare att tipsa om bra grejer än att sitta i tv-rutan. Jag har varit rätt bekväm med att inte synas, det är inte min drive i livet att få gå på så många kändisfester som möjligt. Därför passar det här fönstret mig perfekt. Jag pratar hellre direkt till någon i mobilen än att vara i tv:n.

Och så gjorde du nyligen en minicomeback som sångare i Entombed när en version av bandet uppträdde tillsammans med Gävles symfoniorkester nyligen.

– Ja, det var verkligen ett gästinhopp. Jag fick två veckors veckors varsel, men roligt var det ju. Några dagar innan man fyller 40 får man gå tillbaka till sitt gamla tonårsband och lira live, säger han och fortsätter:

– Det är klassisktt. Jag menar vad ska man göra när man får en medelålderskris? Man köper en Porsche, skaffar en ung älskarinna och startar ett rockband. Jag har redan en gammal Porsche och en underbar fru så där behöver jag inget och nu fick jag lira med mitt gamla band igen, det var helt perfekt. En smidig 40-årskris.

Här kan du se det första avsnittet av "Studio Orvar":

<iframe width="442" height="249" src="//www.youtube.com/embed/pnGPpN1RSJA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Orvar Säfström

Orvar Säfström var sångare i det hyllade svenska dödsmetallbandet Entombed under en kort period på 90-talet. Han sjöng också i Nirvana 2002 innan han gick till ZTV där han bland annat var programledare för "Recensenten". Mellan 2003 och 2006 var han programledare för SVT:s "Filmkrönikan". I dag tjänar Orvar Säfström sitt dagliga leverbröd på att producera konserter med symfoniorkestrar som spelar musik från filmer och tv-spel.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Tre

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.