lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Oro inifrån Youtube över ”Shorts”

Publicerad: 4 september 2023, 12:50

Youtubes annonsintäkter från ”Shorts” är för små och formatet gör att antalet längre klipp blir färre, menar källor till Financial Times.

Foto: Youtube

Erfarna Youtube-chefer är rädda att satsningarna på kortvideformatet ”Shorts” ska slå undan benen för Youtubes annonsmodell, enligt Financial Times.

Ämnen i artikeln:

Tiktok

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


När kortvideformatet ”Shorts” lanserades globalt 2021 beskrevs det som en Tiktok-utmanare. Men Youtubes försök att utmana Tiktok kan komma att kosta företaget dyrt genom att det försvagar Youtubes befintliga annonsmodell. Det varnar erfarna chefer på Youtube för, som Financial Times har pratat med.

Enligt källorna har Youtube Shorts sedan lanseringen inte drivit in tillräckligt med annonsintäkter. Samtidigt har en konsekvens blivit att innehållskaparna i dag gör kortare klipp. Uppgifterna har dock inte kommenterats av Youtube.

När Dagens Media i oktober i 2022 träffade Michelle Kadir, Sverigechef på Youtube, hade kortvideformatet ”Youtube Shorts” 30 miljarder dagliga visningar och och 1,5 miljarder inloggade användare i månaden. Några månader senare, i februari i år, hade de dagliga visningarna av just ”Shorts” passerat milstolpen 50 miljarder.

De första två åren var antalet annonser på Shorts litet i antal, men mot slutet av 2022 började reklamen växa i omfång.

LÄS OCKSÅ: Youtubes Sverigechef: ”Vårt 'mission statement' är att ge alla en röst”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev