Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Omtalat-reportern: "Många män reagerade och tyckte det var töntigt och dumt av oss"

Publicerad: 9 mars 2016, 10:42
Uppdaterad: 9 mars 2016, 11:20

Omtalats redaktion, reporter Oda Fjeldstad i mitten.

Omtalats kvinnliga reportrar gick från jobbet klockan 15.57 på Internationella kvinnodagen – för att uppmärksamma löneskillnaderna mellan män och kvinnor.


Ämnen i artikeln:

Omtalat

Omtalat livesände manifestationen på sin Facebooksida, och åkte ut på stan för att ta en after work och intervjua Johanna Dahlin från Sveriges Kvinnolobby, som ligger bakom den kampanj som kallas just ”15.57”.

– Det handlar inte om just Expressen, utan om hur det ser ut i samhället i stort. Kvinnor har egentligen endast betalt till klockan 15.57 i förhållande till sina manliga kollegor, i och med att de i snitt har cirka 13 procent lägre lön. På Omtalat valde vi att ta ett journalistiskt grepp om problematiken genom att de kvinnliga medarbetarna lämnade redaktionen vid den tidpunkten, säger Johanna Odlander, Editionschef för sociala medier på Expressen, till Dagens Media.

Oda Fjeldstad, reporter på Omtalat som ledde livesändningen på Internationella kvinnodagen, säger att det var kul att se responsen i kommentarsfälten på Facebook när de kvinnliga medarbetare reste sig upp och gick.

– Det var många män som reagerade och tyckte det var töntigt och dumt av oss. Men inte en enda kvinna skrev så. Det är fascinerande att vissa män vägrar förstå de här siffrorna, att det finns en skillnad. De kan inte se mönstren, säger hon.

Jan Spångberg, fackklubbsordförande på Expressen, stöder Omtalats initiativ.

– Expressen försöker vara en tidning som är radikal i frågor som gäller jämställdhet. Det jag hörde från de andra medarbetarna var att folk tyckte att det var en rolig grej Omtalat gjorde, och en bra form av manifestation som sammanföll väl med Expressens egna värderingar, säger han till Dagens Media.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Omtalat

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.