tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Okontrollerad information och ryktesspridning – SvD Junior möter barns oro med specialbilaga om kriget

Publicerad: 1 mars 2022, 13:55

”I ett läge när okontrollerad information sköljer över barnen blir vårt material – som är skrivet för barn och hjälper föräldrar – extra viktigt”, säger SvD Juniors chefredaktör Stina Cederholm.

Foto: Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet möter barns oro kring kriget i Ukraina genom att släppa en gratis specialbilaga: ”Det vuxenvärlden pratar om slår ned även hos barnen”, säger SvD Juniors chefredaktör Stina Cederholm.

Ämnen i artikeln:

SvD

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Kriget i Ukraina väcker oro hos många barn även i Sverige. Mot den bakgrunden valde Svenska Dagbladets nyhetstidning för barn, SvD Junior, att göra en specialbilaga där den dramatiska händelseutvecklingen beskrivs. Det berättar SvD Juniors chefredaktör Stina Cederholm.

– Så fort det händer något så här stort blir det tydligt att det som vuxenvärlden pratar om slår ned även hos barnen. I detta fall väcker utvecklingen förstås mycket frågor och känslor samtidigt som det cirkulerar en hel del rykten på sociala medier.

I ett sådant här läge är det viktigt att inte underskatta hur mycket som rör sig i barnens huvuden, säger Stina Cederholm.

– Redan innan kriget bröt ut och militären var synlig på Gotland började ryktesspridningen. Och det går fort vilket gör barn väldigt oroliga. I ett läge när okontrollerad information sköljer över barnen blir vårt material – som är skrivet för barn och hjälper föräldrar – extra viktigt.

I söndags, den 27 februari, fanns Juniorbilagan till försäljning tillsammans med Svenska Dagbladet. Utöver det finns den i en gratis pdf-version.

– Vi har ju vår vanliga tidning som kommer en gång i veckan, men i detta läge kände vi att vi behöver nå ut bredare. Därför har vi låtit den digitala tidningen vara öppen även för icke-prenumeranter.

Juniorbilagan innehåller bland annat en bakgrund till konflikten, och så har tidningen samlat barns reaktioner och frågor. Dessutom ger psykologen Jenny Jägerfeldt tips kring hur barnen kan hantera sin oro. Utöver det innehåller tidningen en intervju med Svenska Dagbladets utrikesexpert Therese Larsson Hultin som svarar på frågor om krigets konsekvenser. 

– Bara för att någonting är hemskt ska man inte undvika det. Barn klarar av att ta in även svåra saker, däremot behöver man kanske inte alltid berätta alla detaljer.

Men trots att det är en specialbilaga om kriget innehåller den en del helt vanliga moment, som ett korsord och ett recept på semlor. Och det var viktigt, berättar Stina Cederholm.

– Så är det ju för alla när det kommer till så här tunga ämnen. Man orkar en viss mängd, därefter behöver man en stunds paus – och då vill vi också visa att allt det här andra i livet också pågår nu.

Men på SvD Junior fortsätter arbetet med att följa och rapportera om utvecklingen.

– Just nu jobbar vi med nästa nummer och i där har vi bland annat besökt en klass där flera av barnen är barn till vuxna som har kommit till Sverige på grund av krig. Så vi försöker hitta olika vägar för att beskriva krigets olika konsekvenser.

LÄS OCKSÅ: Det kan du lära av långkörarna KP, Lilla Aktuellt och SvD Juniors arbetssätt

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev