Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Ökade intäkter för News 55 under pandemiåret

Publicerad: 5 maj 2021, 13:02

Fredrik Lundberg är medgrundare av och vd för News 55 som kan se tillbaka på ett relativt starkt resultat 2020 trots pandemin.

Montage: News 55 + skärmdump Dagens Media

News 55, en samhälls- och ekonomisajt för de över 55 år, redovisar en nettoomsättning på 9,44 miljoner kronor för helåret 2020, jämfört med 8,22 miljoner kronor föregående år.


Ämnen i artikeln:

coronaviruset

I november förra året slog bolaget även försäljningsrekord med intäkter på drygt 1 miljon kronor för första gången. Det blev även ett innovations- och utvecklingsstöd. Det gav ett tillskott på 792 000 kronor i fjol, men det stödet bokförs först i bokslutet för 2021.

Samtidigt gick eventdelen dåligt till följd av pandemin och planerade event är fortfarande skjutna på framtiden.

”I mars 2020 tvingades News 55 hastigt ändra sin strategi för året på grund av Covid -19. Intäkter upp emot en miljon kronor fick strykas när de planerade seniormässorna ställdes in. Samtliga årets senior- och reseevent fick flyttas fram. Flera av bolagets största annonsörer hade önskemål om att avsluta eller kraftigt reducera samarbeten och säljprognosen för 2020 från säljbolaget Cape Media skrevs ner med 40 procent”, framgår det av rapporten.

Men samtidigt ökade läsarintäkterna.

”Istället för event fortsatte bolaget att fokusera på de digitala affärerna och större affärer kunde göras med både Skandia och Synsam. Samtidigt har databasen med mailadresser fortsatt att växa och var nära 200 000 namn vid slutet av året”, står det i årsredovisningens inledning. 

På helåret ökade nettoomsättningen till 9,44 miljoner kronor, jämfört med intäkter på 8,22 miljoner kronor föregående år. Bolaget gick även från en förlust före avskrivningar och finansiella poster 2019 på -2,42 miljoner kronor till ett nollresultat.

Till vinsten hör även ett redaktionsstöd på 868 000 kronor som beviljades i december vilket gör att resultatet före avskrivningar i praktiken landar på 861 000 kronor för helåret 2020, enligt årsredovisningen. 

”Det finns dock fortfarande betydande osäkerheter kring de digitala intäkterna då många annonsörer är kraftigt påverkade av pandemin. I november lanserades News 55 Premium som ett sätt att diversifiera de digitala intäkterna. Satsningen är strategiskt viktig men den betydande ekonomiska effekten ligger längre fram i tiden”, framgår det av rapporten. 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.