Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Oegentligheter i Eniros bokföring – kan bli aktuellt med polisanmälan

Publicerad: 5 september 2014, 06:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:29

Eniro sparkade nyss sin svenska vd Johan Lindgren. Nu visar en utredning på en rad felaktigheter i bokföringen.


Det är Eniros styrelse som tillsatt en utredning för att säkerställa koncernens räkenskaper. Under utredningens gång har det framgått att det att det finns flera felaktigheter i Eniros bokföring.

Det berättar bolaget själva i ett pressmeddelande.

Felaktigheterna kommer att leda till konsekvenser för Eniros nyligen sparkade vd Johan Lindgren. Bland annat kommer bolaget styrelse att häva det avtal om avgångsvederlag, syntetiska aktier och andra förmåner som tecknats. Dessutom kan både oegentligheterna i bokföringen och Johan Lindgren komma att polisanmälas.

Framför allt handlar oegentligheterna om att intäkter periodiserats felaktigt, vilket i praktiken innebär att de redovisats för tidigt.

Totalt rör det sig om 58 miljoner kronor för omsättning och rörelseresultat före finansiella poster 2013, vilket är runt fem procent av rörelseresultatet.

Felaktigheterna påverkar också det första halvåret 2014. Där var effekten 28 miljoner kronor, vilket är runt sju procent av rörelseresultat före finansiella poster. Effekten på kassaflödet ska enligt Eniro själva vara "ytterst begränsad".

Eniros företagsledning kommer nu att justera prognosen för 2014. Enligt den nya prognosen kommer rörelseresultatet före finansiella poster att landa på 700 miljoner kronor 2014, vilket är en minsking på 150 miljoner kronor jämfört med innan.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.