Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Nyheter24 tvingas böta för länkning till utländska spelsajter

Publicerad: 12 oktober 2018, 13:07
Uppdaterad: 12 oktober 2018, 13:19

Foto: Janne Naess

Förvaltningsrätten ger Lotteriinspektionen rätt — och tvingar Nyheter24 att böta 100 000 kronor för att ha länkat till utländska spelsajter.


Ämnen i artikeln:

LotteriinspektionenNyheter24

Enligt det så kallade främjandeförbudet är det inte tillåtet för utländska spelaktörer att göra marknadsföring i Sverige.

Som Dagens Media  tidigare rapporterat har Lotteriinspektionen under året meddelat ett stort antal förelägganden om vite till svenska medier angående länkning till utländska spelsajter som saknar tillstånd i Sverige.

Redan under 2014 meddelande Lotteriinspektionen Nyheter24 ett sådant föreläggande, där det ställdes krav på att sajten skulle sluta länka till utländska spelsajter.

I oktober förra året vann föreläggandet laga kraft då Högsta förvaltningsdomstolen beslutade att inte meddela Nyheter24 prövningstillstånd. Vid en ny kontroll i november 2017 framgick det dock att Nyheter24 fortfarande ägnade sig åt otillåten länkning. 

Lotteriinspektionen ansökte då om utdömande av vite med 100 000 kronor för att Nyheter24 inte följt föreläggandet, och nu har Förvaltningsrätten godkänt Lotteriinspektionens ansökan. 

Det betyder att Nyheter24 tvingas böta 100 000 kronor. 

— Vi anser såklart att det är positivt att det kommer domar som visar på att vi har tolkat lagstiftningen korrekt. Det är alltid olyckligt när det råder olika uppfattningar om vad det är som gäller, säger My Hamrén, pressansvarig på Lotteriinspektionen, till Dagens Media.

Den nya spellagen som träder i kraft den 1 januari 2019 innebär att fler spelaktörer kan komma att få en licens som betyder att de får göra reklam för sina produkter.

My Hamrén understryker att det dock även i fortsättnigen kommer vara förbudet att fräjma spel som inte har tillstånd i Sverige.

— En del aktörer har missförstått och trott att det kommer vara frid och fröjd att länka till utländska spelsajter inom några månader, och så är det inte. Men troligtvis kommer många fler att få licens och på så vis ha rätt att marknadsföra sig i Sverige. Därför kommer det sannolikt också att finnas ett större utbud för de som tar in annonserna än vad som finns idag. På så vis kan det komma att bli en självsanering av branschen, fortsätter hon.

Domen kan dock komma att överklagas till Kammarrätten i Jönköping.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev