Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Nyheter24: Flyktingar hörs inte i medierna

Publicerad: 22 november 2011, 15:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:49

Nyheter24 inleder ett nytt tema för att belysa frågan om flyktingrepresentation i media.


– Opinionsbildare behandlar oftast frågan ur ett utifrånperspektiv. Här hoppas vi på Nyheter24 kunna tillföra något. Vi har mer än de flesta tidningar tagit upp flykting- och utvisningsfrågor, säger Eric Rosén, nyhetschef på Nyheter 24.

Han betonar att problemet består i att flyktingarnas röster inte hörs i media, och riktar samtidigt stark kritik mot Expressen.

– Nu ska inte jag bestämma hur andra ska sköta sitt jobb, men om jag vore Thomas Mattsson så skulle jag aldrig arbeta med en så uppenbart rasistisk krönikör som Ulf Nilson. Alla medier pratar om att olika röster ska höras och komma till tals, men det vi hör är Ulf Nilsson, säger han.

Idag inleder Nyheter 24 det nya temat med en text skriven av chefredaktören Ehsan Fadakar, som i ung ålder kom till Sverige som flykting.

– Nyheter24 är ett stort mediehus, att vår chefredaktör kom till Sverige som flyktingbarn är ganska unikt. Jag gissar att vi har större representation av medarbetare med invandrarbakgrund än övriga mediehus, säger Eric Rosén och fortsätter:

– Problemet är att medierna bidrar till att Sverigedemokraterna normaliseras och flyktingar exotiseras.

Bidrar inte ni också till problemet?

– Jag säger inte att vi är felfria. Vi gör också det här för att sätta press på oss själva, säger Eric Rosén.

Erik Strömberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.