Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Nya siffran: 87 miljoner berörs av Cambridge Analytica-skandalen

Publicerad: 5 april 2018, 06:26
Uppdaterad: 5 april 2018, 06:36

Foto: Flickr.

37 miljoner fler än vad som tidigare sagts kan ha fått sin personliga Facebook-data felaktigt delad med dataanalysbolaget Cambridge Analytica.

Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

AT


Dataanalysbolaget Cambridge Analytica har fått tillgång till hela hela 87 miljoner människors Facebookdata – det vill säga 37 miljoner fler än den tidigare siffran på 50 miljoner. Datan tillhör främst människor i USA.

Det avslöjade Facebooks högsta tekniska chef Mike Schroepfer i ett blogginlägg igår onsdag.

Nyheten kom i samma veva som Bloomberg avslöjade att Facebook även skannar och läser vissa privata meddelanden på Messenger.

"Facebook designade de här automatiska verktygen för att snabbt kunna stoppa oönskat beteende på vår plattform", skriver en taleskvinna för Facebook till Bloomberg.

Kort därefter presenterades nya uppdateringar gällande användarvillkor och datapolicy.  I ännu ett blogginlägg skriver Facebookcheferna Erin Egan och Ashile Beringer att bolaget nu ska förklara tydligare hur data används och varför den behövs för att anpassa inlägg och annonser för användare, samt för att kunna föreslå grupper, vänner och sidor.

Dessutom ska man förtydliga "alla omständigheter där Facebook delar information".

Facebookcheferna skriver vidare att man även ska ge tydligare förklaringar om hur plattformen jobbar med att bekämpa missbruk och hur man undersöker "misstänkt aktivitet", bland annat genom att analysera innehållet som människor delar.

"Jag har det yttersta ansvaret"

Sent under onsdagskvällen svensk tid höll Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg en telefonkonferens med journalister världen över, där Aftonbladet var ett av de närvarande mediehusen.

Under konferensen sade Mark Zuckerberg bland annat att den ursprunliga siffran över hur många som fått sin data felaktigt delad med Cambridge Analytica – 50 miljoner – var en uppskattning från andra parter än Facebook.

– Vi genomförde vår egen interna granskning för att avgöra hur många personer som påverkats. Jag är ganska säker, med tanke på vår analys, att det inte handlar om mer än 87 miljoner. Det kan vara mindre, sade han enligt Aftonbladet.

Trots skandalen och den vassa kritik den inneburit för Facebook, har ingen medarbetare fått sparken.

– Vi jobbar fortfarande med det. Men i slutändan är det mitt ansvar. Jag är grundaren och har det yttersta ansvaret. Men jag letar inte efter att kasta någon framför bussen.

Under presskonferensen medgav Mark Zuckerberg även att han begick ett misstag när han inte tog fake news-frågan på allvar inför det amerikanska valet 2016.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev